BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  POLİTİKA

BDP liderinden seçim rüşveti iddiası

BDP lideri Demirtaş referandum öncesi çok tartışılacak bir iddia da bulundu. Demirtaş'a göre sandığa gidilmesi için...

Abone ol

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş 12 Eylül’de yapılacak referandum öncesi önemli bir iddia bulundu. Demirtaş Ağrı'da sandığa gidilmesi için 80 TL rüşvet dağıtıldığını ileri sürdü.

Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek’in “Nijeryalılara Türkçe öğrettik, Hakkari’de Türkçe öğretmedik” sözlerine de sert çıkan Demirtaş açıklamanın asimilasyon koktuğunu ileri sürerek "Biz böyle bir zihniyetin Anayasa’sına evet demeyeceğiz. Nijeryalılar evet desin, ama biz evet demeyeceğiz" dedi.

Demirtaş'ın gündeminde Başbakan Erdoğan'ın liderler ziyareti de vardı. Demirtaş partisiyle “Terörle nemalanıyorlar” gerekçesiyle görüşmeyen Başbakan Erdoğan’a sert çıktı. 20 yılda partilerine yönelik kapatma, üyelerine yönelik işkence, yargısız infazlar yapıldığını ileri süren Demirtaş, “Eğer bu nemaysa Allah size iki katını versin inşallah” dedi.

CHP-AKP görüşmesini de eleştiren Demirtaş, iktidar partisinin CHP’yi kendisine yedeklemeye çalıştığını savundu, “Ortada bir yangın var. İtfaiyeci aramak yerine benzinci ile sözleşme yapılıyor” dedi.

Demirtaş’ın konuşmalarından satır başları şöyle:

BU SANDIKTA SİZİN İÇİN NE VAR: Sandığa gitmek için evinden çıkacak emekçi yoksullar işçiler bu pakette sizin için ne var. Kamu emekçileri için grev hakkı mı var sendika hakkı mı var. Alevi yurttaşlar için ne var
Oy kullanmaya zahmette bulunacağınız ne var. Cem evleri için ibadet özgürlüğü mü var. Kadınlar için pozitif ayrımcılık mı var. Kürtler için ne var. Kenan Evren Anayasası’nın koyduğu tek dil tek milleti 30 yıl aradan sonra onaylamanız için bir gerekçe mi var mı? Sizi inkar eden bir anayasayı oylamaya götürecek ne var. Parasız eğitim mi var? YÖK’ü mü kaldırıyor? MGK’yı mı kaldırıyor. Ordunu siyaset üzerindeki vesayete son mu veriliyor? Bu paketi boykot edecekler evet hayır diyeceklerden fazla olacak. Çünkü bu ülkede ezilenler elitlerden fazla.

NE EVREN NE TAYYİP ANAYASASI İSTİYORUZ:
Boykot ile Türkiye’de yeni anayasaya isteyenler kimliğine saygı isteyenler biz şu kadar milyonuz diyecek. CHP ile MHP’nin yaptığı bu Anayasa’nın ömrünü uzatmaktır. AKP yama anayasa anlayışı ile demokrasi özlemini ötelemeye çalışıyor. BDP olarak biz bunu engellemeye çalışıyoruz. Sandığa gitmeyenler “Ne Kenan Evren ne Tayip Erdoğan Anayasa’sı istemiyoruz. Biz halkın anayasasını istiyoruz, yeni bir anayasa istiyoruz diyecekler” dedi.

BU ANAYASA’YA NİJERYALILAR EVET DESİN:
”Nijeryalılara Türkçe öğrettik Hakkarililere öğretemedik” deniliyor. Irkçı asimilasyoncu bir yaklaşım. Burada temel sorun Nijeryalıların Türkçe öğrenmesi değil. Kürtler anadiline sahip çıkıyor. Milyonlarca Türk bu ünlü Türk büyüğünden daha iyi Türkçe konuşur ama onu rahatsız eden bu insanların kendi diline sahip çıkması kendi kimliğini inkar etmemesi. Bu şahıs bu zat hükümetin sözcüsüdür. Eminim ki Nijeryalılara Türkçe öğretirken “Siz Nijeryalı değilsiniz Türk’sünüz, anadiliniz de Türkçe” denilmemiştir. Herkes öğrenebileceği kadar dil öğrenmeli. Ama ana dilini inkar ederek yasaklayarak değil. Nijerya’da asimilasyon politikası halkın inkarı yok. Diyarbakır Hakkari’de Kürt halkı inkarı var. Bin sene de geçse bu halka dilini kültürünü unutturamayacaksınız. Biz böyle bir zihniyetin Anayasa’sına evet demeyeceğiz. Nijeryalılar evet desin, ama biz evet demeyeceğiz

SANDIK İÇİN 80 LİRA RÜŞVET DAĞITILIYOR:
Boykot sancısı tutan AKP sandığa gideceklere rüşvet teklif ediyor. Buna karşı halk ne yapacak. O sandıklara gitmeyecek. 80 TL rüşvetin cevabını verecek.
Böyle bir onursuzluğu kabul etmediğimizi 29 Mart’ta anlamamış olacaklar ki 12 Eylül de gösterecekler. En büyük cevabı da rüşvetin teklif edildiği Ağrı verecek.

ASKERLİK ANILARINI KONUŞURLAR:
Partilerle görüşmek Anayasal görev. CHP ile bir araya geliyorlar. Çözümün tanımlama konusunda bile zafiyetleri olan partiler. İkisi de askerden yeni geldi herhalde askerlik anılarını paylaşacaklar onu biliyoruz. Başka ne konuşacaklar. Bu CHP’yi yedekleme çabası. İtfaiyeciyi aramak yerine benzinci ile sözleşme yapılıyor. Çözüm adına bir şey çıkmayacağı bellidir. Umut ediyoruz ki şaşırırız.

DEVLETİN İYİ KÜRTLERİ:
Terörden nemalanıyor iddiasıyla BDP ile görüşmediklerini söylüyorlar. Demokrasi ve özgürlük konusunda 20 yıldır bedel ödüyoruz. Binlerce üye infaz edildi. 7 parti kapatıldı. Milyonlarca insan tutuklandı, işkence gördü. Hala yüzlerce partilimiz içeride. Eğer bu nemaysa Allah size iki katını versin inşallah. Bizim bu savaştan payımıza düşen buydu. Buna nema diyorsanız buyurun. Siz ne yaptınız bölge milletvekilleri bakanlar ne yaptınız. İhale atama dışında ne yaptınız. Köşeyi dönmeyen yakınınız kalmadı. Çünkü siz devletin iyi Kürtlerisiniz. Biz halkın özgürlüğünü savunduğumuz için işkence görüyor tutuklanıyoruz. Partimiz kapatılıyor. Siz bu çatışmadan nemalandığımızı söylüyorsunuz.