BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Chat yoluyla evlilik caiz!

İnternetin icadı din adamlarını ikiye böldü. Chat yoluyla başlayan tanışma ve evlilik konusunda yorumlar farklı. Alo Fetva Hattı ile bazı müftüler değişik düşünüyor.

Abone ol

İnternette başlayan aşklar dinbilimcileri ikiye böldü. Erzurum Müftüsü Ahmet Aslantürk, sanal ortamda chat (sohbet) yoluyla başlayan tanışıklıklar ve sonrasında yapılan evliliklerin caiz olmadığını söylerken, Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı Alo Fetva Hattı, "Tanışmakta mahzur yok" dedi.

Erzurum Müftüsü Ahmet Aslantürk, internet ortamında kadın ve erkeklerin birbirlerine fotoğraf göndermesi yoluyla yapılan evliliklere İslam dininin sıcak bakmadığını söyledi.

Aslantürk, şöyle konuştu: "Hazreti Muhammed'in hadislerinden anladığımıza göre, kişiler birbirlerini önceden görüp, ahlakı ve huyları konusunda ön bilgi edindikten sonra evlenmeliler. Dinimiz görücü usulüyle evlenmeyi de sağlıklı bulmadığı için pek tasvip etmez. İnternet yoluyla uzaktan uzağa tanışarak yapılan evliliklerin sağlıklı olmadığını söyleyebiliriz."

'Tanışmanın şekli önemli değil'

Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı Alo Fetva Hattı'nın açıklamasında ise, evlilik öncesi tanışmanın chat yoluyla da olabileceği belirtilerek, şöyle denildi: "Evlilik bir sözleşmedir. Bu sözleşme chat ortamında yapılamaz. Chat ortamında yalnızca ve o da edep sınırlarında olmak kaydıyla, tanışılabilir. Ve bu tanışma daha sonra yüz yüze görüşmeye dönüşür.

Tanışma nikâh anlamına gelmez. Aslında nişan bile bir tanışma sürecidir. Nikâh koşullarının oluşabilmesi şahitlerin huzurunda mümkün olur. Dolayısıyla chat yoluyla başlayan ve evliliğe yürüyen bir tanışma, caizdir.

Hazreti Muhammed, evlenmek istediğini söyleyen bir kişiye, "Evleneceğin kişiyi gördün mü" diye sormuş, "Görmedim" yanıtını alınca, "Öncelikle gör" demiştir. Yani yüz yüze tanışmalar, chat ortamında başlayan tanışmalara göre daha yeğdir."
Prof. Dr. Zekeriya Beyaz da "İnsanlar, arkadaş meclisinde, akrabaları sayesinde veya tesadüfen tanışabilir. Bu sınırlandırmanın ne önemi var" diye konuştu.

Kaynak: www.radikal.com.tr