BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

BBC Vakfı Başkanı BBC bağımsızlığının altını çizdi

BBC Vakfı Başkanı Lord Patten, İngiltere Kültür Bakanına gönderdiği mektupta, kuruluşun hükümetten bağımsızlığının altını çizdi.

Abone ol

BBC Vakfı Başkanı Lord Patten, Kültür Bakanına yazdığı bir mektupta kuruluşun hükümetten bağımsızlığının altını çizdi.

Maria Miller ise cevabında BBC'nin Saville ilgili Newsnight soruşturmasının durdurulması ile ilgili açıklamaların yetersizliği nedeniyle, kamunun BBC'ye güveninin sarsıldığı yolunda kaygılar olduğunu belirtti.

Lord Patten, BBC'nin konu ile ilgili soruşturmalarının geniş kapsamlı ve bağımsız olacağını ifade etti.

BBC Genel Müdürü George Entwistle dün BBC sunucularından Jimmy Savile aleyhindeki cinsel taciz konusunda milletvekillerinin sorularını yanıtlamıştı.

Çok sayıda cinsel tacizde bulunduğu iddia edilen Savile geçen yıl hayatını kaybetmişti.

Entwistle, Parlamento'da, geçmişte BBC'de Jimmy Savile'in istediklerini yapmasına izin veren bir kültür ve pratiğin var olduğunu söyledi.

BBC genel müdürü, Savile'in yaptıklarını bu kadar uzun süre sürdürebilmiş olmasının korkunç olduğunu da belirtti.

Entwistle ayrıca, Newsnight programının konu ile ilgili soruşturmasının iptal edilmesinde yönetim baskısının olduğuna inanmadığını da ifade etti.

BBC araştırmayı durdurma kararının tamamen editoryal sebeplerle alındığını söylüyor.

Jimmy Savile 40 yılı aşkın kariyeri boyunca çoğu reşit olmayan, çok sayıda genç kıza cinsel tacizde bulunmakla suçlanıyor.

Savile ilgili polis soruşturması devam ediyor.

Entwistle’a eleştiri

Araştırmacı gazetecilik programı tıklayın Newsnight'ın editörü Peter Rippon, haberi yayınlamama kararı alırken kendisine yukarıdan hiçbir baskı gelmediğini söylemişti.

Rippon'ın müdürü olan BBC Haber Müdürü Helen Boaden olaydan haberdar olduğunu ve şimdiki BBC Genel Müdürü George Entwistle'a böyle bir araştırmadan bahsettiğini, ancak konuşmanın "10 saniyeyi geçmediğini" belirtiyor.

Entwistle o dönemde programlardan sorumlu BBC Vision bölümünün başkanı olarak, Savile'in ölümü üzerine hazırlanmakta olan iki anma programından sorumluydu.

Milletvekilleri Entwistle'a bu durumda nasıl olup da konuşmanın 10 saniyeyle sınırlı kalabildiğini, neden özel programları yayından kaldırması gerekip gerekmediğini öğrenmek için daha fazla bilgi istemediğini tekrar tekrar sordu.

Milletvekilleri BBC genel müdürünü "gazeteciliğin gerektirdiği meraka sahip olmamakla" eleştirdi.

BBC’ye güven konusunda kaygılar

Savile hakkındaki iddialar Newsnight araştırmasının rafa kaldırılmasından ancak 10 ay sonra, ITV televizyonu tarafından gündeme getirilmişti.

Kültür Bakanı Miller, geçen hafta milletvekilleriyle konuşmasında BBC'nin cinsel istismar iddialarını son derece ciddiye aldığını söylemiş ve başlatılan bağımsız soruşturmalardan memnun olduğunu söylemişti.

Ancak Miller, geçen hafta BBC Vakfı Başkanı Lord Patten'a yazdığı mektupta, kamuoyunda BBC'ye duyulan güven konusunda ciddi kaygıları olduğunu belirtmişti.

Lord Patten ise, BBC vakfının Jimmy Savile ile ilgili iddialar konusunu son derece ciddiye aldığını belirtip, "BBC'nin bağımsızlığını sorguladığınız gibi bir izlenim vermek istemediğinizin farkındayım" dedi.