BIST 9.085
DOLAR 32,37
EURO 34,98
ALTIN 2.325,82
HABER /  GÜNCEL

BBC sunucusu Savile hakkındaki taciz iddiaları raporu

40 yıl boyunca BBC'de sunuculuk yapan ve bu süre içinde çok sayıda kişiye cinsel tecavüzde bulunan Jimmy Savile ile ilgili raporun ayrıntıları yayımlandı.

Abone ol

BBC'nin eski sunucusu Jimmy Savile hakkındaki çocuk tacizi iddialarıyla ilgili olarak hazırlanan polis raporunda, sunucu aleyhindeki 50 yıllık taciz iddiaları ayrıntılarıyla ele alındı.

Soruşturma raporunda, 214 kadar suç eyleminin 28 ayrı polis bölgesinde işlendiği ve bu suçlar arasında 34 tecavüz vakası bulunduğu belirtiliyor.

Soruşturmayı yürüten yetkililer, 2009 yılında Savile henüz hayattayken kendisini yargılama şansını kaçırdıkları için de özür diledi.

Polis, mağdurların ifadelerinin, "bir seks suçlusunun geniş çaplı cinsel tacizinin bir resmini verdiğini" söyledi.

İngiltere Başbakanı David Cameron'ın resmi sözcüsü ise, "bu konuya bulaşan tüm kuruluşların, sorunun en derinine kadar gitmesinin doğru olduğunu" söyledi.

Eski BBC sunucusu 2011 yılı Ekim ayında, 84 yaşında ölmüştü.

BBC binalarındaki taciz suçları

Sunucu hakkındaki suçlamaların ortaya atılmasının ardından BBC, kendi binalarında gerçekleşen suçlar için mağdurlardan özür dilemişti.

30 sayfalık belgede, Savile'in 13 hastanede ve BBC binalarında taciz ve tecavüz suçu işlediği belirtiliyor.

Belgede ayrıca, Savile'in en küçük yaştaki kurbanının 8 yaşında bir erkek çocuk olduğu, en yaşlı kurbanının ise 47 yaşında olduğu belirtiliyor.

Sunucu hakkındaki ilk taciz iddiası 1955 yılında ortaya atılırken, Savile hayattayken ortaya atılan son suçlama ise 2009 yılında yapılmış.

BBC Newsnight programının, eski sunucu Jimmy Savile hakkındaki çocuk tacizi iddialarıyla ilgili bir haberi geçen yıl niye rafa kaldırdığı konusunda da bir soruşturma açılmıştı.

Soruşturma, dosyanın rafa kaldırılmasının amacının, bazılarının iddia ettiği gibi, kısa süre önce ölen eski sunucu için hazırlanan anma programlarının boşa gitmemesi olmadığı sonucuna varmıştı.

Savile 1970'ler ve 80'lerde BBC televizyonunda Cumartesi akşamları gösterilen "Jim'll Fix It" adlı popüler bir şovu, pop müzikte liste başı olan şarkıların çalındığı "Top of the Pops"u ve başka bir dizi programı sunuyordu.

Soruşturmanın geçmişi

Polis tarafından açılan soruşturmada yüzlerce çocuğu taciz etmiş olabileceği ortaya çıkan 40 yıllık BBC sunucusu Savile, 2011 yılı Ekim ayında 84 yaşında ölmüş ve hakkında Noel ve Yılbaşı döneminde yayınlanmak üzere anma programları hazırlanmıştı.

2011 yılı Aralık ayında BBC'nin Newsnight programı altı haftalık bir araştırma ve hazırlık çalışmasından sonra, Jimmy Savile hakkındaki çocuk tacizi iddialarını içeren bir dosyayı yayınlamama kararı almıştı.

Birkaç ay önce İngiltere'nin ticari televizyon kanallarından ITV, haber programında beş kadının 1970'li yıllarda Savile tarafından, hatta BBC soyunma odalarında taciz edildikleri yolundaki iddialarını yayınladı.

Savile ile ilgili iddiaların ortaya çıkışı ardından Newsnight'ın bu iddiaları geçen yıl niye yayınlamadığı sorusuna yanıt aramak üzere, BBC'nin girişimiyle Pollard soruşturması başlatıldı.

Sunucu Savile'in 40 yılı aşkın süre devam ettirdiği öne sürülen taciz olayları hakkındaki polis soruşturması ile BBC içinde egemen kültür ve uygulamaların tacizin devamında rol oynayıp oynamadığı hakkındaki diğer bir soruşturma hâlâ devam ediyor.

BBC kültürü ve uygulamaları ile ilgili soruşturmanın gelecek yıl sonuçlanması bekleniyor.

Öte yandan polis yetkilileri, 1959 ile 2006 yılları arasında Savile'in tacizine uğradığını söyleyen mağdurların sayısının şu anda 450 olduğunu söylüyor.