BIST 9.525
DOLAR 32,50
EURO 34,76
ALTIN 2.491,42
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Baykal'ı kaydeden vekil konuştu

Deniz Baykal'ın basına kapalı yaptığı konuşmayı kaydeden vekil amacını açıkladı.

Abone ol

CHP'nin salı günkü grup toplantısında eski Genel Başkan Deniz Baykal'ın basına kapalı yaptığı basın toplantısını gizlice kaydedip basına dağıtan vekil açıklama yaptı.

CHP eski Genel Başkanı, Antalya Milletvekili Deniz Baykal'ın, dün partisinin basına kapalı grubunda yaptığı konuşma, partide ses getirdi.

CHP Antalya Milletvekili Yıldıray Sapan, Baykal'ın 1 saat 50 dakika süren konuşmasını sonuna kadar kamerayla çekti ve bu görüntüleri sosyal medya aracılığıyla da paylaştı.

Sapan, AA muhabirine hem Baykal'ın konuşmasını değerlendirdi hem de neden konuşmayı kameraya aldığını anlattı.

Kamera çekiminin gizli olmadığını, grupta aleni şekilde çektiğini ifade eden Sapan, hiçbir milletvekilinin de kendisini uyarmadığını söyledi.

Sapan, Baykal'ın partiyi bütünleştirici, yarar sağlayan bir konuşma yaptığını, tabanın da bunu bilmesi gerektiğine kanaat getirdiği için konuşmayı kameraya aldığını belirtti.

Baykal'ın, dünyada yetişmiş ender liderlerden biri olduğunu ifade eden Sapan, şunları kaydetti:

''Bir doktor reçete yazdı, partiye verdi, 'bunları bunları yapmamız lazım' dedi, bütünleştirici kapsamda değerlendirdi. Böyle bir doktorun yazdığı reçete, herkesin duymak istediği bir konuşma. Reçete, tabanın da beklediği bir olay, taban nefes almak istiyor. Bunu paylaşmazsak, neyi, ne zaman yapacağız? Bu, partinin yararına bir şey. Baykal'ın bu konuşması, partiye ve Türkiye'ye nefes aldırdı. Bu konuşmaya hem partinin hem tabanın o kadar ihtiyacı vardı ki. 107 milletvekili katıldı. Bugüne kadar, hiçbir kapalı grupta bu kadar geniş katılım olmadı. Deniz Bey, konuşmasından sonra tebrikten dışarı çıkamadı. Herkes, ne kadar doğru tespit, teşhis, doğru analiz yaptığını söyledi, Deniz Bey'e katıldığını gördüm.''

HERKESİN ALACAĞI DERSLER VARDI

CHP Gaziantep Milletvekili Mehmet Şeker, Baykal'ın, güzel bir Türkiye değerlendirmesi, güzel bir konuşma yaptığını, CHP'nin parti programına uygun olarak ne yapması gerektiğini söylediğini belirtti.

Şeker, ''Parti içinde derleyici, toparlayıcı, sen şunu, ben bunu yaptımın dışında ne yapmamız gerektiğini, geçmişe değil önümüze bakmamız gerektiğini, bundan sonra ne yapacağız, nasıl çalışma programı izleyeceğimizi gündeme getirdi'' dedi.

Bugünlerde, birliğe, bütünlüğe ihtiyaçları olduğunu, bütün oyunların CHP üzerinden oynandığını ifade eden Şeker, Baykal'ın da bu sorumluluk, bu duygularla, bu birliği pekiştirecek konuşma yaptığını söyledi.

Şeker, ''Hepimiz canı gönülden katılıyoruz, doğru bir konuşma. Konuşmanın zamanlaması konusunda da art niyet aramamak lazım. Türkiye'nin, ekonomik, siyasi, sosyal yapısıyla oynanmak isteniyor, CHP olarak uyanık olmaz zorundayız. Bu pencereden bakıldığında doğru ve uygun bir konuşmaydı. Herkesin alacağı dersler vardı'' görüşünü dile getirdi.

TOPARLAYICI KONUŞMA

CHP Edirne Milletvekili Recep Gürkan, Baykal'ın, dolu, içerik açısından zengin, bilgilendirici bir konuşma yaptığını, tecrübelerini, birikimini aktardığını belirtti.

Gürkan, Baykal'ın konuşmasını, ''çok yararlı, başından sonuna kadar birleştirici, bütünleştirici, toparlayıcı bir konuşma'' olarak değerlendirerek, bunun, ayrıştırıcı olmadığını kaydetti. Gürkan, ''Kamuoyunda da bazen gündeme gelen, partimizin içerisinde birkaç farklı grup varmış gibi yansıtılan hususun gerçek olmadığını, partimizde tüm milletvekillerinin aynı zamanda hem ulusalcı hem yenilikçi olduğunu, CHP'nin en temel özelliklerinden biri olduğunu vurguladı. Çok doğruydu, çok anlamlıydı, buna yürekten katılıyorum'' diye konuştu.

GÖRÜŞ AYRILIKLARI VAR

CHP İstanbul Milletvekili Binnaz Toprak, kamuoyunda, parti içindeki bölünmelerden bahsedildiğine işaret ederek, Baykal'ın, bölünülmemesine yönelik çağrı yaptığını, yeni anayasa ve AB ile ilgili görüşlerini anlattığını kaydetti.

Toprak, soyut olarak düşünüldüğünde, Baykal'ın, CHP'nin hukuk devletinden, özgürlükten, eşitlikten, sosyal devletten yana olunması gerektiği şeklinde kullandığı kavramlara kimsenin itirazının olmadığını vurguladı. Toprak, herkesin bu ilkeleri kabul ettiğini ifade ederek, ancak somut olaylarda, bu ilkelerin içinin nasıl doldurulacağına sıra gelindiğinde görüş ayrılıklarının bulunduğunu söyledi.

Baykal'ın, anayasadan Türk kelimesinin çıkmasının yanlış olduğunu dile getirdiğini belirten Toprak, parti içinde böyle düşünmeyenlerin bulunduğunu kaydetti. Toprak, bunun tartışılması gerektiğini kaydetti.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi ise kapalı grupta yapılan bir konuşmayı değerlendiremeyeceğini söyledi.