BIST 10.169
DOLAR 32,27
EURO 34,96
ALTIN 2.442,35
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Baykal'dan kafa karıştıran sözler!

Eski CHP lideri Bursa'da partililere seslendi, Dersim konusunda kafa karıştırdı!

Abone ol

CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal, Bursa'da partililerle buluştu, Dersim tartışmalarıyla ilgili hem Erdoğan'a hem de parti yönetimine göndermede bulundu. CHP'nin çok ciddi bir süreç içerisinden geçtiğini söyleyen Baykal, Dersim tartışmalarıyla ilgili de parti yönetimine ilk kez açıkça mesaj gönderdi. Baykal'a göre tartışmalar iyi değerlendirilmeli ve tarih karşısında sorumluluktan kaçınılmadan gereken yapılmalı!

Baykal, partisinin il binasında düzenlediği basın toplantısında CHP'de yaşananları ilgiyle izlediğini söyleyerek, partinin çok önemli bir dönemin içinden geçtiğini iddia etti.

BAYKAL'DAN İKİ ÖNEMLİ MESAJ
Baykal'ın Bursa'da düzenlediği basın toplantısı, iki önemli mesaja aracılık ediyor. Buna göre Baykal, CHP'de yaşananlardan rahatsız. Bunu da açıkça ifade ediyor aslında. CHP'nin sıkıntılar içerisinde çok önemli bir süreçten geçtiğini söyleyen Baykal'ın ikinci önemli mesajı ise Dersim konusunda. Hem AK Parti'ye hem de partisine tarih karşısında daha dikkatli olma konusunda uyaran Baykal'ın, "sorumluluktan kaçmadan gereken yapılmalı" sözü ise kafa karıştıran cinsten. Bu karışıklık giderilir mi bilinmez ama Erdoğan'ın Dersim özüründen sonra Baykal'ın bu sözleri CHP kulislerin de bir hayli tartışılacağa benziyor.



CHP ile AK Parti arasında yaşanan Dersim tartışmalarına da değinen Baykal, dünyanın her yerinde olduğu gibi Türkiye'nin de geçmişinde büyük sıkıntılar yaşandığına dikkat çekerek, tarafların tarihten nefret ve düşmanlık çıkarma yerine acısı ve tatlısıyla o tablo karşısında gerekeni yapmaları gerektiğini söyledi. 

ERDOĞAN'IN TEZİNE GÜLÜP GEÇTİ

Baykal, dünyanın bütün ülkelerinde saygıyla karşılanan bir Türkiye Cumhuriyeti tablosunun ortaya çıktığını, pek çok insanın bunu bir model olarak düşündüğünü belirterek, şöyle dedi:

''Yani model olarak Türkiye'nin konuşulduğu şu sırada sanmayın ki güncel politikalardan yola çıkarak bu modellik söz konusu oluyor. Tam tersine Türkiye'nin tarihi boyunca oluşturduğu din, siyaset, etnik kimlik, ulusal kimlik kavramlarını en doğru şekilde sentezleyen, bütünleyen Türkiye'nin tarihi deneyiminin ortaya koyduğu bir sonucu görerek bütün ülkelere örnek olarak bunu hatırlatma gereğini duyuyorlar. Bunların biz farkındayız. O bakımdan bu son tartışmalar sizi hiçbir şekilde olumsuz etkilemesin. Bunları gülüp geçiniz.''

CHP'DE KENDİ DÖNEMİNİ HATIRLATTI

Baykal, bu değerlendirmelerin iktidar partisi tarafından reddedildiğini ve ''açılım'' politikasıyla tam tersi bir anlayışın hayata geçirildiğini savunarak, şöyle konuştu:

''Şimdi ne oldu bu AKP'nin 8-9 yıl sonucunda bugün geldiği noktada, içine girdiği terör politikası nedir Allah aşkına? Hangi terör politikasını uyguluyor. Ne oldu Habur politikası? Ne oldu terörle anlaşma, uzlaşma politikası? Yani şunu söylemek istiyorum; CHP'nin teşhisleri ve politikaları onu reddeden, kabul etmek istemeyen, AKP iktidarının 10 yıllık uygulama sonucunda gelip dayandığı nokta olmuştur. 10 yıl sonra AKP, CHP'nin terör konusundaki tezlerine  iltica etmek zorunda kalmıştır. Yani bu kamuoyumuz, toplumumuz tarafından anlaşılması gereken çok temel bir noktadır.''