BIST 10.197
DOLAR 32,26
EURO 34,93
ALTIN 2.436,83
HABER /  GÜNCEL

Bakan bedellideki rakamı açıkladı!

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Meclis'te bedelli konusunda milletvekillerin sorularını cevapladı

Abone ol

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, bedelli askerlikle ilgili düzenlemenin 460 bin kişiyi kapsadığını söyledi. Düzenlemenin toplumsal ihtilaçtan kaynaklandığını anlatan Yılmaz, 45 yaş üstü 60 bin kişinin bakaya durumda olduğunu söyledi. Yılmaz, bedelliyle devletin bu vatandaşlarla barışacağını iddia etti.

Meclis'in bedelli mesaisi sürüyor. Tasarının tümü üzerindeki görüşmelerin bitmesinin ardından oylama öncesi milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, tasarının yasalaşmasıyla yaklaşık 460 bin kişinin bu düzenlemeden faydalanabileceğini söyledi. Düzenlemenin toplumsal bir gerçeklikten, ihtiyaçtan kaynaklandığını belirten Yılmaz, 45 yaşın üzerinde olan 60 bin kişinin bakaya durumunda olduğunu söyledi. Devletin vatandaşı ile kavgalı olamayacağını da ifade eden Yılmaz, bedelliyle devletin davalı olduğu vatandaş ile barışacağını söyledi.

"VİCDANİ RET DEĞİL CEZANIN TEKE İNDİRİLMESİ"

Düzenlemenin vicdani ret ile ilgisi olmadığına işaret eden Yılmaz, Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in  Avrupa Komisyonu ve AİHM'de cezanın teke indirilmesiyle ilgili olduğunu söyledi.

Yılmaz, uygulamadan kaç kişinin yararlanacağı sorusuna, ''Şu anda 460 binin üzerinde insanımız var. Ne kadarı bundan yararlanır, hep beraber göreceğiz'' dedi.

MHP'Lİ VURAL İLE TARTIŞTI

Bir milletvekilinin ''Kaç yılda bir bedelli çıkacak'' sorusuna, son olarak uygulamanın 1999 yılında çıkarıldığını hatırlatan Yılmaz, ''Bizim dönemimizde 12 yıl geçti. Geleceği kim bilebilir, müneccim olan var mı? 10-20 yıl sonra ne çıkar, bu ayrı bir şey'' dedi.

Bakan Yılmaz, MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural'ın, ''Terör örgütü üyeliğinden suç işleyen de bu düzenlemeden yararlanacak mı?'' sorusuna, ''Bu yasadaki gerekli şartları yerine getirenler yararlanacak'' dedi. Vural'ın ''PKK'lı yararlanacak mı?'' sorusuna ise Yılmaz, elini alnına götürerek, ''Alnında yazıyor mu PKK'lı diye? Bu ülkenin vatandaşı olan ve belirtilen şartları taşıyanlar yasadan faydalanır'' karşılığını verdi.

Yılmaz, ''Zengimiz bedel verir/askerimiz fakirdendir'' sözünün Osmanlı'dan çıkan bir söz olduğunu belirterek, ''Ama bir gerçeklik payı da var. Kesin böyle bir ayırım yok'' dedi. 

MİLLETVEKİLİ ÇOCUKLARI YARARLANACAK MI?

Bir milletvekilinin, ''Milletvekillerinin üçüncü dereceye kadar hısımlarının yasadan yararlanıp yararlanmayacağı'' sorusuna karşılık Yılmaz, ''Buna mizah demek parlamentonun değerini düşürmek demektir. Bunun içinde siz de varsınız, biz de varız. Biz milletvekillerine sorduk mu 'sizin evladınız kaç yaşında, 30 yaşına gelmiş oğlunuz var mı,  askerliğe gitmeyen oğlunuz var mı?' diye.  Böyle bir şey yapmak,  yanlış olurdu, ayıp olurdu. Dolayısıyla bizim böyle bir anlayışımız yok. Genel ilke koyuyoruz; bundan hangi vatandaş yararlanırsa,  Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak kaydıyla, herkes faydalanır. İçinde milletvekilinin oğlu varsa da faydalanır, bunun içerisinde Vanlı kardeşim de varsa faydalanır'' diye konuştu.