BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  POLİTİKA

Baykaldan hamdolsun tepkisi

Ekonomik krize ilişkin Başbakan Erdoğan'ın 'hamdolsun iyiyiz' sözleri CHP lideri Baykal'ı kızdırdı

Abone ol

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, dünyada yaşanan ekonomik krize ilişkin yaptığı değerlendirmede, ''Hükümetin 'Bize teğet geçti, hamdolsun iyiyiz' söylemiyle bu krizi yönetmesi mümkün değildir. Olay bu çerçeveyi aşmıştır'' dedi.

Baykal, İzmir'de düzenlediği basın toplantısında, ekonomik krizi değerlendirerek, atılması gereken adımları anlattı.

İçinden geçilen sıkıntının hükümetin yaklaşımıyla önlenemeyeceğinin netlik kazandığını savunan Baykal, dünyadaki ekonomik krizin Türkiye için doğuracağı sonuçların görülmeye başlandığını kaydetti.

''Krizin ('Hamdolsun iyiyiz, Türkiye'yi teğet geçti' açıklamalarıyla ifade edilmesinin yanlış olduğu görülüyor'' diyen Baykal, vatandaşın canının yanmaya, çarkların dönememeye başladığını ifade etti.

Baykal, sorunun günlük, gelip geçici olmadığının, çok kalıcı, derin sıkıntı olduğunun ortaya çıktığını belirterek, gelişmiş ülkelerin krizi aşmak için ciddi devlet müdahalelerinde bulunduğunu söyledi.

Dünyadaki krizin maliyetinin 5 trilyon doları aşmasının beklendiğini aktaran Baykal, bu krizin gelişmiş ülkeleri vuracağı, gelişmekte olan ülkeleri etkilemeyeceği yaklaşımının yanlış olduğunu, gelişmekte olan ülkelere sıçradığını, bu krizden Türkiye'den de nasibini almaya başladığını dile getirdi.

''EN BÜYÜK DEĞER KAYBI TÜRK LİRASINDA OLDU''

Deniz Baykal, doların son 1 ayda yüzde 37 değer kazandığını, dolardaki yükseliş sürecinin sonuna gelindiğinin söylenemeyeceğini kaydederek, Türk Lirasının değer kaybının, gelişmekte olan ülkelerde en büyük değer kaybı olarak ortaya çıktığını anlattı.

Devlet iç borçlanma senetlerinin faizlerinin son günlerde 3 puan arttığını, bu artışın gelişmekte olan ülkeler içindeki en yüksek seviye olduğunu ifade eden Baykal, İMKB'nin değer kaybının da dünya borsalarında en yüksek değer kaybı olduğunun ortaya çıktığını, 1 yılda İMKB'nin yüzde 52 değer yitirdiğini dile getirdi.

Baykal, yabancı kaynak girişinde çok ciddi sıkıntılar yaşandığını belirterek, şöyle devam etti:

''Bu tablo, sadece finans değil, reel sektörü de çok ciddi etkilemektedir. Bankaların kredi verme gayreti tıkanmıştır. Hükümetin (Bize teğet geçti, hamdolsun iyiyiz) söylemiyle bu krizi yönetmesi mümkün değildir. Olay bu çerçeveyi aşmıştır. Bütün dünya kriz karşısında ayağa kalkmış, işbirlikleri yapıyor. Bizde ise bir takım kuruluşları azarlayarak, suçlayarak bu krizi yönetmeye çalışıyorlar.''