BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Baykal o belgeyi yargıya taşıyor!

Eski CHP Genel Başkanı Baykal, Wikileaks'ten çıkan belgelere dayandırılan kriptodaki iddialarla ilgili olarak dava açmaya ve soru önergesi vermeye hazırlanıyor

Abone ol

Emniyet Genel Müdürlüğü'nden bir grup polisin, ABD'nin Ankara Büyükelçiliği mensuplarına "Ergenekon soruşturması" konulu brifing verdiği iddia edilen kriptoda, "aldığı rüşvetin belgesinin bulunduğu" ileri sürülen eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal yargıya başvuruyor.

Milliyet gazetesinin haberine göre Baykal ayrıca, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'in yanıtlaması amacıyla bu konuda bir soru önergesi vermeye hazırlanıyor.

ABD'nin Ankara Büyükelçiliği Siyasi İşler Müsteşarı Daniel O'Grady tarafından kaleme alınan 24 Kasım 2008 tarihli kriptoda, Türk Emniyeti'nin 21 Kasım 2008'de büyükelçilik yetkililerine Ergenekon soruşturması hakkında geniş kapsamlı bir brifing verdiği iddia edilmişti. Kriptoya göre; brifingde, dönemin CHP lideri Baykal'ın rüşvet aldığına dair bir belgenin de ele geçirildiği ileri sürülmüştü.

Hakkındaki iddiayla ilgili konuşan Baykal, Wikileaks'te yayınlanan kriptonun çok önemli olduğunu belirterek "Bu işin peşini bırakmayacağım. Avukatıma talimet verdim, konuyu yargıya taşıyorum. Önümüzdeki hafta da soru önergesi vereceğim" dedi. Baykal şöyle konuştu:

HANGİSİ YALAN?

"Bu çok vahim bir olay. Böyle bir brifing verilmesi, kriptonun içeriğinden daha da önemli. Yürümekte olan bir soruşturmayla ilgili ABD'li yetkililere bilgi veriliyor. Bunun amacı Ergenekon soruşturması için ABD'nin desteğini almak, tepkileri engellemeye çalışmak. Ergenekon soruşturmasını ABD'lilere pazarlamaya çalışmışlar. Başbakanlık ve Emniyet Genel Müdürlüğü kriptodaki iddiaları yalanlıyor. Sen önce bu brifingi verdin mi, vermedin mi, onu açıkla.

Benim rüşvet aldığıma dair belge varmış. Belge var mı, yok mu? Varsa yargıya aksettirdin mi? Aradan 3 yıldan fazla zaman geçmiş. Madem belge var, neden yargıya götürmüyorsun? Yoksa neden dedikodu yapıyorsun? Kriptoda eski Genelkurmay Başkanı'nın kızına yönelik görüntüler olduğu ileri sürülüyor. Bunlar doğru mu, yalan mı? Yalansa hangileri yalan, hangi aşamasında yalan söyleniyor? Yalansa ABD nezdinde ne yaptın, bunların hangilerinin yalan, hangilerinin doğru olduğu bilgisini verdin? Belge varsa dedikodu yapmak yerine yargıya taşısınlar.

Ayrıca kriptoda, 'Ergenekon savcısının soruşturmayla ilgili her hafta düzenli olarak Başbakan'a brifing verdiği' iddiası var. Önümüzdeki hafta soru önergesi vereceğim. Tüm bu soruların yanıtlarını isteyeceğim."