BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Baykal 2 yıl sonra Cumhurbaşkanı!

10 gün sonraki kurultayda aday olup olmayacağı konuşulurken Adil Gür'den Baykal'a öğütler geldi.

Abone ol

İNTERNETHABER

Kamuoyu araştırma şirketi A&G Deniz Baykal’ın istifasıyla ilgili olarak bir değerlendirme yaptı. Gür Baykal'ın kısa süre içinde yeniden CHP'nin başına dönmesinin bir hata olacağını söyledi. '2 yıl beklesin, Çankaya'ya çıksın' dedi.

Can'lı Gaste'de Can Dündar'ın sorularını yanıtlayan Gür 'Baykal olmazsa CHP daha çok alır diyenler var. Bu doğru mu?' sorusuna 'O bir şehir efsanesidir' diye yanıt verdi. Gür "Baykal olmasa daha fazla oy alır denir ama araştırmalarda bunun doğru olmadığını görüyoruz. Lider kim olursa olsun, CHP’nin alacağı oy ortadadır. Oy vermeyen insanlara ‘niye?’ diye sorulduğunda, bir gerekçe ortaya konur. Ve lider de o anda devreye girer. Bu sadece CHP için değil başka partiler için de aynıdır. ‘O olsaydı barajı geçerdi’ de aynı mantıkla söylenir. CHP seçmeni daha bilinçlidir ve partisinin vizyonuna bakarak oy vermektedir. Baykal var diye oy verenler de vardır tabi ve tersi de geçerlidir ama bu genel durumu etkileyecek oranda değildir.

BAYKAL 2 YIL SONRA CUMHURBAŞKANI OLUR

Adil Gür Baykal'ın bu kurultayda aday olmaması durumunda 2 yıl sonra Cumhurbaşkanı bile olabileceğini, dönerse CHP'nin yara alabileceğini belirtti. 

Gür şöyle konuştu:  

"
Bunu sağlayacak bir CHP’nin, Deniz bey adına da kavgayı sürdürmesi daha kolay olur diye düşünüyorum. Ayrıca, kendisi kamuoyu gözünde aklandığında, 2 yıl sonra Çankaya için neden aday gösterilmesin diye düşünüyorum. Dönerse, kişisel kanaatim, CHP’nin yara alacağı ve olumsuz etkileneceği yönünde.

Kurultaydaki tavır çok önemli. Onurlu bir davranış sergilendi dedim. Aday olmaz ise mağdur olarak algılanacaktır. Bu AKP hanesine artı yazmayacaktır. Baykal dönerse, seçim meydanlarında bu konu sıkça gündeme gelecek ve hükümet bunu kullanacaktır. Hükümet adına güven oylaması haline dönüşebilecek referandum süreci de bu konu etrafında dönecektir."

 

İSTİFASI OLUMLU SONUÇ VERİR

Türkiye'deki değer yargılarının 20 yıl öncesine göre çok değiştiğini söyleyen Adil Gür eskiden tabu sayılan şeylerin artık normal olduğunu belirtti. Gür "Halk, yakınında çalışmış bir kişinin milletvekili yapılmış olması şeklinde algılayabilir. Bu manada Deniz bey onurlu bir davranış segiledi. Doğru yapmıştır diyenlerin kanaatleri, Baykal lehine sonuç verir diye düşünüyorum." diye konuştu. 

KURULTAYDA KESİNLİKLE ADAY OLMAMALI

 Gür Baykal'ın on gün sonraki kurultayda aday olup olmamasının partiyi ve kamuoyunu nasıl etkileyeği sorusuna şöyle yanıt verdi.

"CHP’nin problemi lider değil. Kamuoyu algılamasında problemi var. Kitle partisi olamaması nedeniyle iktidara gelemiyor. Ayrıca, yine kişisel fikrim, kurultayda Deniz beyin aday olmamasıdır. Bu CHP’ye daha fazla katkı yapacaktır. Yeni yönetimin oluşmasına kendisi katkı sunabilir. Zaten kendisi de bu kurultayda büyük bir değişim hedefliyordu. Bu değişklik yapılabilirse, toplumun her kesimini kucaklayacak bir dile sahip olunabilirse, bu sempati duyulan bir genel başkanla taçlandırılabilirse, tek başına iktidar ya da iktidar ortağı olunabilir.