BIST 10.277
DOLAR 32,26
EURO 34,73
ALTIN 2.389,64
HABER /  GÜNCEL

Bayık'a göre hükümetin seçim hesabı

Cemil Bayık KCK başına geçmesinin ardından yaptığı ilk kapsamlı değerlendirmesinde hükümeti uyardı.

Abone ol

İNTERNETHABER-Murat Karayılan'ın ardından KCK koltuğunu devralan Cemil Bayık süreçle ilgili açıklamalar yaptı. Kendilerinin çözüm süreci için üzerine düşen görevi yaptığını ifade eden Bayık hükümeti ikinci aşama için "ciddiyete" davet etti.

PKK'nın ajansı ANF'de yer alan konuşmasında Bayık, “Türk devleti ve hükümeti ikinci aşamaya,

TALEPLER

Bayık bunların olmamasını kabul etmeyeceklerini söyledi:

-Öcalan'ın koşullarında değişiklik
-Karakol, yol ve baraj yapımları durmalı
-İmralı'daki mutabakata uyulmalı

önderliğe, PKK’ye ve Kürt halkına ciddi yaklaşmalıdır. Şimdiye kadar geliştirilen yaklaşımları doğru ve ciddi görmüyoruz” şeklinde konuştu.

KÜRTLER OLMADAN YENİ SURİYE İNŞA EDİLEMEZ

Suriye'nin değişen yapısındaki kendi rolleri için şunları söyledi: "Görülüyor ki yeni demokratik Suriye’nin inşasında Kürtler önemli bir rol oynayacak ve ilerde bu rol tüm Ortadoğu çapında etkili olacaktır. Kimi çevreler bunu şimdiden dillendirmektedir. Artık Kürtler olmaksızın yeni bir Suriye inşa edilemeyecektir."

ÇATIŞMASIZLIK SAĞLADIK

Kendilerinin askerleri serbest bıraktıklarını, ateşkes ilan ettiklerini ve PKK'lıların çekilme kararını alarak kalıcı çatışmasızlık sağladıklarını söyleyen Bayık hükümetin gereken adımları atmadığını söyledi.

HÜKÜMETİN SEÇİM HESABI

Hükümetin somut adımlar atmakta istekli olmadığını süreci kendi kontrolüne geçirmeye çalıştığını söyleyen Bayık, seçimle ilgili hesapların yapıldığını şu sözlerle iddia etti:

"Önümüzde seçimler var. Bazı söylemlerle çözüm umudunu diri tutup bu süreci atlatma, seçimlere çatışmasızlık ortamında girme hesabını yapıyor. Bu basit bir hesaptır. Türk devleti ve hükümeti ikinci aşamaya, önderliğe, PKK’ye ve Kürt halkına ciddi yaklaşmalıdır. Şimdiye kadar geliştirilen yaklaşımları doğru ve ciddi görmüyoruz. Önderliğin koşulları değiştirilmeli, sürece aktif katılımı sağlanmalı ve özgürlüğü için adımlar atılmalıydı."

SAVAŞ HAZIRLIĞI YAPIYORLAR

Bayık, Öcalan'ın koşullarının değiştirilerek özgürlüğü için adımların atılması gerektiğini belirtip yeni karakol yapımıyla AK Parti'nin savaş hazırlığında olduğunu iddia etti.