BIST 9.916
DOLAR 32,52
EURO 34,88
ALTIN 2.435,94
HABER /  GÜNCEL

Batı Şeria'da Noel'in ayrı bir anlamı var

İsa Peygamber'in doğduğu yer olduğuna inanılan Beytüllahim kentindeki Noel ayininde Kudüs Patriği, Filistin devletinin kurulmasına desteğini ifade etti.

Abone ol

Dünyanın dört bir yanından Batı Şeria'ya akın eden binlerce Hristiyan, Noel'i İsa Peygamber'in doğum yeri olduğuna inanılan Beytüllahim kentinde kutluyor.

İsa'nın doğduğu noktada inşa edildiği düşünülen 1700 yıllık Milat Kilisesi'nde gece yarısı düzenlenen Noel ayininde, Katolik Kilisesi'nin Kudüs'teki ruhani lideri, Filistin devletinin kurulmasına desteğini dile getirdi.

Noel'in İsa Peygamber'in ve Filistin devletinin doğumu olarak kutlanacağını söyleyen Kudüs Patriği Fuad Twal, ancak devlet olma hedefine uzun ve birlik içinde hareket etmeyi gerektiren bir yoldan yürüyerek ulaşılacağını kaydetti.

Ayinde Filistin Özerk Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas da hazır bulundu.

Kasım ayında Birleşmiş Milletler'de yapılan oylamada Filistinlilerin statüsü ''üye olmayan gözlemci devlet'' olarak onaylanmıştı.

Fakat ABD ve İsrail, karşı oy kullandı.

Beytüllahim kentindeki Milat Kilisesi, bu yıl başlarında Filistinlilerin UNESCO'ya tam üye olarak kabul edilmesi ardından, Haziran ayında Dünya Kültür Mirası'na alındı.

Öte yandan Vatikan'da ise Aziz Petrus Bazilikası'ndaki geleneksel Noel ayini konuşmasında Papa, Hristiyan aleminin ''bir koşuşturmaca içindeki hayatlarında Tanrı'ya yer ve zaman ayırmalarını'' istedi.

Papa 16. Benediktus, İsrail ve Filistinlilerin barış içinde yaşamaları için dua etti.

Katolik Kilisesi'nin lideri ayrıca Lübnan, Irak ve Suriye'de barış için de dua etti.

Normalde gece yarısı düzenlenmesine karşın, 85 yaşındaki Papa'nın yorulmaması için Vatikan'daki ayin iki saat öne alındı.