BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Batı medyasından El Cezire'ye hicret

El Cezire, İngilizce kanalına BBC'nin duayeni Sir David Frost'u transfer etti. Frost garanti almış: Sansür yok. Bağımsızlık var. El Cezire'nin sürpriz transferleri ise yold

Abone ol

'Arap âleminin CNN'i diye anılan Katar'ın El Cezire televizyonu, ABD yönetimi tarafından 'şiddeti kışkırtmak' ve 'Kaide'nin sözcüsü' olmakla suçlanadursun, Batı'nın en prestijli habercilerini birbiri ardına kendi safına çekiyor.

Gelecek yıl yayına girecek ve Ortadoğu'dan 24 saat İngilizce yayın yapacak ilk haber televizyonu olacak El Cezire'nin uluslararası kanalında, Britanya'nın özerk yayın kurumu BBC'nin ünlü programcısı Sir David Frost da boy gösterecek.

BBC'nin duayen programcısı, pazar sabahı yayımlanan 'Frost'la Kahval-tının 500'üncüsünü tamamladıktan sonra mayısta El Cezire International'dan seslenmeye başlayacak. Son yedi ABD Başkanı ve son altı Britanya Başbakanı ile söyleşi yapan tek gazeteci olan Sir David Frost, Watergate skandalının ardından ABD Başkanı Richard Nixon'la röportaj yapan ilk gazeteciydi de. Frost, El Cezire'nin Londra ofisinden kendi yapım şirketi aracılığıyla gerçekleştireceği programda, siyaset ve eğlence dünyasının ünlü isimleriyle röportajlar yapacak.

Üst düzey transferler

İngilizce konuşan bir milyar izleyiciye ulaşma hedefindeki El Cezire'nin bir önceki büyük transferi, CNN'de 'Soru ve Cevap' programını yapan Riz Khan'dı. Kadroya katılan diğer isimler arasında, Tribune gazetesi editörü Mark Seddon, ITV kanalı haber direktörü Steve Clark, ITN kanalı editörü John Pullman ve BBC yöneticisi Paul Gibbs var. Britanya'nın First Lady'si Cherie Blair'in üvey kardeşi Lauren Booth'la da görüşmeler sürüyor.

Yeni işinden heyecan duyan Frost, "En güzeli sözleşmeye sansürün olmayacağını ve tam bir editoryal bağımsızlık olacağını garantileyen bir madde koymaları oldu" dedi. ABD'li ve Britanyalı yetkililerden, kanalın terörle bağlantısı olmadığı teyidini aldığını söyleyen Frost, transfer gerekçesini, "Yeni sınırlar ve mücadeleleri severim. Şimdiye dek İngiliz ve Amerikalılara seslendim. Bu kez izleyicilerime dünyanın başka sakinleri, altı milyar kadar bir nüfus daha eklenecek" diye açıkladı. El Cezire'nin Amerikan karşıtı imajının farkında olduğunu belirten Frost, "Ortadoğu'da ise kanalın Batı yanlısı olduğunu düşünenler var. Sonuçta El Cezire'nin avukatı değilim. Ama farklı bakış açısıyla 24 saat haber yayımlayacak yeni bir kanalın olmasını iyi buluyorum" dedi.

30 ulustan programcı

Riz Khan da umutlu: "Tek yönlü ve ABD karşıtı bir yayın politikası izleneceğine dair kaygılar, gerçekten uluslararası haber kanalı olduğunu görünce yatışacak". Yeni kanalın idari direktörü Nigel Parson, transferlerden memnun: "Sir David röportajları, adres defteri ve ABD ile Avrupa bilgisi açısından bizim için müthiş bir başarı. Bu transferle yetinmeyeceğiz. Kanal, gerçekten uluslararası olacak. 90 kişilik ekibimizde, 30 farklı ulustan insan olacak. Ortadoğu, Afrika ve Asya'dan da tecrübeli habercileri işe alarak yayılabildiğimiz kadar yayılacağız."