BIST 10.267
DOLAR 32,24
EURO 34,76
ALTIN 2.411,12
HABER /  GÜNCEL

Başkent Doğalgaz yeni sahibini bulacak!

Geçen hafta devlete 5.76 milyar dolar getiren elektrik dağıtım ihaleleri sonrası bugün de Başkent Doğalgaz'ın ihalesi var.

Abone ol

Geçen hafta devlete 5.76 milyar dolar getiren elektrik dağıtım ihaleleri sonrası bugün de Başkent Doğalgaz'ın ihalesi var. 7 büyük şirketin katıldığı ihalenin de büyük rekabete sahne olması bekleniyor.

Başkent Doğalgaz Dağıtım A.Ş'ye ait yüzde 80 oranındaki hissenin satış yöntemiyle özelleştirme ihalesi, bugün gerçekleştirilecek. Dev şirketlerin ilgilendiği ihaleye, 7 şirket teklif vermişti. Geçen hafta başında yapılan elektrik dağıtım ihalelerinde rakip olan Kazancı Kardeşler, bu ihalede de yine rakip olacaklar. Çekişmeli geçmesi beklenen ihaleye teklif veren firmalar arasında MMEKA Makina İthalat, Aksa Doğalgaz AŞ, Yıldızlar SSS  Holding AŞ, Fernas İnşaat AŞ, Akfen Holding AŞ, Genpa Telekomünikasyon ve İletişim Hizmetleri, Limak Yatırım İşletme Hizmetleri ve İnşaat bulunuyor.

Yüksek fiyat elde edilmesi beklenen ihalede, ilk ihalede elde edilen 1.6 milyar dolarlık fiyatın yakalanabileceği belirtiliyor. İhaleyle, şirket sermayesi 700 milyon lira olan Başkent Doğalgaz Dağıtım Anonim Şirketi'nin yüzde 80 oranındaki 560 bin hissesi satış yöntemiyle özelleştirilecek. Başkent Doğalgaz Dağıtım A.Ş'nin özelleştirilmesi için ilk ihale 2008 yılının Mart ayında Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleşmişti. İhalede en yüksek teklifi  1 milyar 610 milyon dolarla Global Yatırım Energaz, ikinci en yüksek teklifi de Elektromed vermişti. Her iki şirketin de yükümlülüklerine yerine getirememesi üzerine ihale iptal edilmişti.

Belediye, şirketin 50 milyon dolarlık teminat mektubunun nakte çevrilmesi için işlem başlatmış, ancak şirket karşı dava açmıştı. Daha sonra, Başkent Doğalgaz Dağıtım'ın yüzde 80 hissesine tekabül eden Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na ait hisseler özelleştirme kapsamına alınarak, ihalenin ÖİB tarafından gerçekleştirileceği karara bağlanmıştı. Türkiye'nin ikinci büyük doğalgaz dağıtıcısı olan Başkent Doğalgaz, 2037 yılına kadar geçerli olan 30 yıllık doğalgaz dağıtım lisansına sahip.