BIST 10.056
DOLAR 32,22
EURO 34,78
ALTIN 2.428,71
HABER /  DÜNYA

’’Başkanlık sistemini tartışmak sevaptır’’

Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘başkanlık sistemini tartışmak günah değil’ sözüne ilişkin, “Bırakın...

Abone ol

Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘başkanlık sistemini tartışmak günah değil’ sözüne ilişkin, “Bırakın başkanlık sistemini tartışmanın günah olduğunu, dört dörtlük sevaptır" dedi.
AK Parti İstanbul Milletvekili ve Anayasa Komisyon Başkanı Burhan Kuzu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, başkanlık sistemiyle ilgili söylediği “Başkanlık sistemi olmazsa olmazımız değil, ama bunu tartışmak da herhalde günah değildir" sözüne karşılık Başbakan Erdoğan’ın doğru söylediğini, üstelik bu tartışmaların dört dörtlük sevap olduğunu dile getirdi.
Burhan Kuzu, “Başkanlık sistemini tartışmak günah değil, çok sevaptır aslında. Çünkü Türkiye’nin kurtuluşu başkanlık sisteminden geçer. Bu manada Türkiye’de belli bir kesim başkanlık sisteminin adını duyduğu zaman hopluyor. Bunu anlamakta zorlanıyorum çünkü demokratik sistem dersen en demokratik model başkanlık modelidir. İstikrar dersen orada var” dedi.

“BAŞKANLIK MODELİNİN BU MİLLET DİKTATÖRLÜK ZANNEDİYOR”
Başkanlık sisteminin diktatörlük olarak zannedildiğine de dikkat çeken Burhan Kuzu, “Türkiye’de bu parlamenter model netice itibariyle koalisyonların mutlaka bünyesinde barındırıyor. Yüzde 10’luk baraj var şimdi buna rağmen koalisyonlar geliyor. Yüzde 10’luk barajı kaldırmış olsak yüzde 5 çekmiş olsak. En azından 10 tane parti girer. Biz eğer G-20’de kalacaksak eğer bu modellerle devam etmemiz lazım. Aksi takdirde bir tökezleme durumunda G-20’nin de altına düşersin. Türkiye’ye yazık olur” şeklinde konuştu.
Burhan Kuzu, “Masada malum AK Parti’nin başkanlık sistemi modeli var. Basından duyuyorum ’AK Parti bunu çeksin.’ AK Parti niye çeksin. Sen çek, seninki sunduğun model parlamenter model işe yaramaz, kokuşmuş İngiliz modeli zaten. Çağı dolmuş, tükenmiş bir aracın arkasından gidiyorsun. Bırakın başkanlık sistemini tartışmanın günah olduğunu, dört dörtlük sevaptır. Bunu yaparsak buna emeği geçenlerin öbür tarafta inşallah kurtuluşları umulur diye düşünüyorum. Çünkü memlekete büyük hizmet buradan geçiyor” dedi.

“ODTÜ’DE YAŞANANLAR BARBARLIK, EŞKIYALIK”
Geçtiğimiz günlerde ODTÜ bahçesinde başörtülü öğrencilere karşı yapılan tacizi de değerlendiren Burhan Kuzu, olayın barbarlık ve eşkıyalık olduğunu söyledi. Kuzu, “ODTÜ gibi Türkiye’nin çok sayılı bir üniversitesi ve orayı da Adnan Menderes açtı. Oradaki öğrenciler sol kesim açtı zannetmesin. Büyük emeklerle orası açıldı. Başarılı bir üniversitemiz ama maalesef üç beş tane adam orada kendilerine göre ne yapmak istiyorlar belli değil. Bu eşkıyalık. Sen oraya gelen başörtülü kızın veya başı açık kızın kayıt yapmasını, oraya girmesini engelleyemezsin. Okumasına engel olamazsın. Geçti o günler, eski yıllarda yapılan o sokak hareketleri geçti onlar. Bu ateşle oynamaktır. Türkiye’ye yazık ederler. Sonra sen ’sosyal demokratiğim diyeceksin’ kendine demokratsın. Rektörü, YÖK’ü göreve davet ediyoruz. Kimse bunlar soruşturma başlatılmasını işin büyümeden çözülmesini arz ediyoruz. Onlar kendilerini Gezi olaylarının devamı gibi görüyorlar. Ama bu yol yanlış yoldur. Buradan bir yere varamazlar” dedi.
(İHA)