BIST 10.677
DOLAR 32,24
EURO 34,99
ALTIN 2.420,19
HABER /  GÜNCEL

Başkanın ilgisi Ayasofya'yı kurtardı

Eminönü'nde bulunan Küçük Ayasofya Camisi'ndeki çatlaklar depremden sonra iyice büyüdü

Abone ol

Bizans döneminden kalan ve Eminönü'ndeki nadide tarihi camilerden olan Küçük Ayasofya Camisi ihtiyacı olan restorasyona kavuşuyor. Başkan Lütfi Kibiroğlu, belediye bütçesi ile yapılması imkansız olan caminin tamiratını Büyükşehir Belediye Başkanı A. Müfit Gürtuna'dan rica etti. Başkan Gürtuna da camiyi gezerek restorasyonun yapılmasına karar verdi. Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülecek proje ile cami ibadete kapanmadan 2-3 yıl içinde temelden kubbeye kadar tamamen elden geçecek ve 5 trilyon liraya mal olacak.

Çatlaklar depremle büyüdü

Depremden sonra kubbedeki çatlakların büyümesi ve duvarlardaki dökülmelerin artması üzerine konuya medyanın dikkatinin çekildiğini vurgulayan Başkan Lütfi Kibiroğlu projenin çok önemli olduğunu söyledi. Bu maliyete kimsenin gücünün yetmeyeceğini belirten Başkan Kibiroğlu, "Caminin yıkılmaması için kaynak arayışına başladık ve caminin restorasyonunu Sayın Gürtuna'dan rica ettik. Kendileri tarihin erimesine izin vermediler." dedi.

İbadete kapanmayacak

Yapının sorunları olduğuna dikkat çeken Başkan Kibiroğlu, "Temel sağlam değil ve yanından geçen tren sarsıntıya neden oluyor. Bunun önüne geçilecek. Ayrıca restore sırasında caminin ibadete kapanmasına izin vermedik. Bir tarafta işler yapılırken diğer tarafta ibadete devam edilecek. Tahminen 2-3 yılda çalışmalar bitecek." şeklinde konuştu.

ani