BIST 9.687
DOLAR 32,59
EURO 34,86
ALTIN 2.505,75
HABER /  SEÇİM  /  YEREL SEÇİMLER 2019

Başkan Yardımcılığı mı Belediye Başkanlığı mı? Kulislerde bu konuşuluyor

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için adı geçen ismlerden biri de Başbakan Binali Yıldırım'dı. Hürriyet yazarı Deniz Zeyrek köşesinden bu konudaki kulis bilgilerini paylaştı. Zeyrek Yıldırım2ın bu görevi istemediğini, ancak Erdoğan'ın ricasını kırmayacağını söyledi.

Abone ol

Kadir Topbaş'ın istifa etmesiyle birlikte İstanbul'un yeni başkanının kim olacağı tartışmaları alevlendi. Başkanlık koltuğu için Başbakan Binali Yıldırım'ın ismi geçsede Yıldırım katıldığı canlı yayında bu iddiayı yalanlamıştı. Hürriyet yazarı Deniz Zeyrek kulis bilgilerini paylaştığı bugünkü yazısında bu konuya değindi. 

Topbaş'ın gidişinin ardından 2019'deki yerel seçimlere kadar geçici olarak bir ilçe başkanının İBB'ye başkan olacağını hatırlatan Zeyrek, bu ilçe başkanının kendisini kanıtlaması halinde seçimlerde aday gösterilebileceğini yazdı. Ancak mevcut başkanın “emanetçi” görüntüsü verip ve başarısız olması halinde AK Parti'nin, başka bir güçlü bir aday çıkarmak zorunda kalabileceğini ifade etti.

Sırada 10 belediye başkanı var! CHP'li vekil isim verdi

Zeyrek işte burada güçlü aday olarak Başbakan Binali Yıldırım'ın akıllara geldiğini söyledi. 

Bazı siyaset ve gazeteciler tarafındam Yıldırım'ın sözlerinin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için 'açık kapı bıraktığı' yönünde yorumlandığını söyleyen Zeyrek, kendi görüşüne göre ise Başbakan'ın belediye başkanlığını istemediğini ifade ediyor. Ancak dava söz konusu olduğunda ve Erdoğan'ın istemesi halinde Binali Yıldırım'ın 'Hayır' demeyeceğini ifade ediyor.

Zeyrek'in yazından öne çıkan bölümler şöyle:

UÇAKTA İSTEMEDİĞİNİ İMA ETTİ

Oysa, Yıldırım Vietnam’dan Ankara’ya dönerken uçakta gazetecilerin aynı sorusuna, adaylığa çok da sıcak bakmadığı sonucu çıkarılabilecek bir yanıt vermişti. Hatta, “yeni sistemde Başbakanlık makamı yok, arkadaşlar bana iş bakıyor” mealinde bir espri ile de soruyu gülerek geçiştirmişti.

AK Partili üyeden olay Melih Gökçek tweeti

Yıldırım’ın çok yakınındaki isimlere, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adaylığını istemediğini açıkça söylediği kulisini de paylaşmak isteri.

Peki daha önce İzmir’de Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na aday olup kaybeden Yıldırım, bir kez daha, üstelik bu kez Başbakanlık’tan gelerek, böyle riskli bir yarışa girer mi?

Konuştuklarımdan çıkardığım şu: Karar Yıldırım’a bırakılırsa İstanbul adaylığı yerine Başkan Yardımcılığını tercih eder. Ancak davasına bağlılığı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’la hukuku hesaba katıldığında, Erdoğan aday olmasını isterse “hayır” demez.