BIST 8.976
DOLAR 32,33
EURO 35,07
ALTIN 2.285,82
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Başkan Türel: “Söz de karar da milletin”

5 Kasım’da halk oylamasına sunulacak olan 23 kilometrelik 3’ncü Etap Raylı Sistem Hattı Projesi’ne Antalyalıların evet demesi halinde yılbaşında kazmayı vuracaklarını belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, “Söz de karar da milletin” dedi.

Abone ol

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, 5 Kasım Pazar günü 23 mahallede referandumla halkın tercihine sunulacak ve 149 milyon Euro’ya mal olması beklenen 3. Etap Raylı Sistem Projesi ile ilgili Meltem-Bayındır Mahalle Toplantısı gerçekleştirdi. Antalya’nın yönetimine 2004 senesinde talip olduğunda “Dünyadaki bütün çağdaş ve modern şehirlerde ne varsa daha fazlası Antalya’da olacak” dediğini hatırlatan Başkan Türel, “İşte o günden bugüne geldiğimiz nokta ortada. 2004-2009 yılları arasında Antalya’yı ilk kez 11 km’lik Kepezaltı Santral mahallemizden Meydan’a kadar uzanan raylı sistem hattı ile tanıştırdık. Bu dönemde de yine Meydan’dan Havaalanı ile birlikte Aksu’ya uzanan 18 km’lik bir hattı 5 buçuk ay gibi bir sürede adeta dünya rekoru kırarak tamamladık. Antalya’yı çevreleyen, mevcut hatları tamamlayıcı 3’üncü Etap Raylı Sistem Hattı’na kentimizin ihtiyacı olduğu kaçınılmaz. Bu noktada çalışmalarımızı yürüttük. 3 buçuk senede gerekli hukuki, kanuni izinleri almak suretiyle inşaat aşamasına getirmeyi başardık” diye konuştu.

EN ÇOK HALK OYLAMASI YAPAN BELEDİYE BAŞKANI 

İlk etap raylı sistem hattını yapıyorken halkın biraz mustarip olduğunu ancak kullanmaya başlayıp nimetlerini görünce fikrinin değiştiğini belirten Türel, “ 2. Etap raylı sistemimizi buna benzer bir referandumla güzergah üzerindeki 22 mahallemizde sorduğumuzda, büyük katılım sağlayan halkımızın yüzde 98.42 si evet biz bu raylı sistemi istiyoruz dedi. Bizde kolları sıvadık beş buçuk ayda bir dünya rekoruna imza atarak o güzergahı tamamladık” dedi.

2014 seçimlerinden önce “Büyük projeleri halka soracağım, halk yap derse yaparım yapma derse de o projede ısrar etmem farklı projelerle huzuruna çıkarım” dediğini hatırlatan Türel, şunları söyledi: “Bugün Türkiye’de özellikle büyük projelerin halka sorulması hususunda en çok halk oylaması yapan belediye başkanı herhalde benim. Şarampol, Ali Çetinkaya cadde düzenlemelerini halka sorduk. 2. Etap Raylı Sistemi halka sorduk. Çallı Kavşağı Projesi’ni ve Atatürk heykelinin taşınmasını halka sorduk. Şimdi de tüm izinlerini aldığımız 3. Etap Raylı Sistemle ilgili halkımızın huzuruna geliyoruz. Ve diyoruz ki sevgili Antalyalılar istiyorsanız 3. Etabı da Antalya’ya kazandırırız. Siz hazırsanız biz de hazırız.”

NORMAL BİR SEÇİM DİSİPLİNİNDE GERÇEKLEŞECEK

Meltem ve Bayındır’ın da aralarında olduğu 23 mahallede 5 Kasım Pazar günü 08.00- 17 saatleri arasında halk oylaması yapacaklarını kaydeden Başkan Türel, “Normal bir seçim disiplininde gerçekleşecek referandumla ilgili broşürler, evlerinize dağıtılacak. Genel bir seçimde nasıl oy atıyorsanız aynen o disiplin içerisinde oylarınızı kullanmaya sizi davet ediyorum. Seçmen listelerinizi seçim kurullarından temin ediyoruz. Meltem ve Bayındır’da seçmen listelerinde kimlerin isimleri varsa geçerli kimliklerini, nüfus cüzdanı, ehliyet gibi. Sandık kurulu eşliğinde oy kullanma işi bittikten sonra herkesin gözü önünde oylar sayılıyor” ifadelerini kullandı.

EN UZUN HATTA SAHİP DÖRDÜNCÜ KENT 

Vatandaşlar “evet diyoruz, raylı sistemi yapabilirsiniz’ derse projeyi süratle hayata geçireceklerini belirten Türel, şöyle devam etti: “Böylelikle, İstanbul, Ankara, İzmir’den sonda en uzun raylı sistem ağına sahip kent olacağız. Varsak’tan, Kepezaltı’ndan, Meltem’den bindiğinizde ister Kalekapısı, ister Işıklar, ister Havaalanı, ister Eğitim Araştırma Hastanesi, ister adliye, ister üniversite, ister Atatürk Hastanesi (SSK), isterseniz de Aksu. Nereye isterseniz bir aktarmayla raylı sistemle rahatlıkla ulaşabilir hale geleceksiniz. 3. Etap Raylı Sistem Hattı toplamda 23 km. Nostalji tramvayı dediğimiz Işıklar’dan Müze’ye kadar gelen hattı da yenileyip, bir gidiş bir geliş hatta dönüştürüyoruz.  O tarihi vagonlardan kurtarıp modern çağdaş araçlara kavuşturuyoruz.”

BÜYÜK BÖLÜMÜ 2019 MART’INA YETİŞECEK 

Başkan Menderes Türel projeyle ilgili şu bilgileri verdi: “Bu çalışmalar belirli bir zaman  planlaması ile olacak. Varsak’tan başlayıp üniversite kampüsünün girişine kadar hattımızı 2019’a Mart’ına kadar tamamlamayı planlıyoruz. Üniversite- Antalya Müzesi arasını da bu süreçte yetiştirmeye gayret edeceğiz. Peki 2019 Mart’ına kadar bu ara yetişmezse ne yapacağız.  Nostalji hattına kadar arada ücretsiz lastik tekerlekli minibüs- otobüslerle bir bağlantı sağlamak suretiyle gerekirse Işıklara kadar da vatandaşlarımızın ulaşımını sağlamış olacağız. Antalya’da diğer etaplarla birlikte toplamda 60 km’ye yakın bir güzergah uzunluğu olacak. Üç büyükşehirden sonra en uzun hat Antalya’da olacak. 3. Etap güzergahımız ile ilgili yatırımlar tamamen Büyükşehir Belediyesi imkanları ile gerçekleşecek.” 

SIRA METROYA GELECEK

3’üncü etabın ardından sıranın metroya geleceğini ifade eden Başkan Türel, şöyle konuştu: “O da Büyük Liman’dan başlayacak.  Üniversiteyi hemen teğet geçecek ve Lara Kundu’ya kadar bir kolu da Y çizerek Varsak’a kadar yer altı metrosu 2019’dan sonra inşallah Antalyalıların hizmetine sunulacak. Metro hattı ile ilgili de Ulaştırma Bakanlığı Altyapı Genel Müdürlüğü izinlerini almış durumdayız. Hemen kolları sıvayacağız. Ama tabi ki şunu da takdirlerinize bırakıyorum. Biz 2009’da görevi bıraktıktan sonra maalesef Antalya’da yaptığımız 11 kavşağın üzerine bir tane yenisini ekleyemediler. Yaprak kımıldamadı. Raylı sistem deseniz o da maalesef hep hayallerde kaldı. İşte şimdi biz o hayalleri gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Bu eserlerin hepsinin gerçek sahibi sizlersiniz. Antalyalıların desteği olmasaydı, bizi seçip göreve getirmeseydi belki hala bu hizmetleri bekliyor olacaktınız.”

700 MİLYONLUK DEV YATIRIM

23 kilometrelik 3’üncü Etap Raylı Sistem Projesi’nin 149 milyon Euro’ya mal olacağını söyleyen Türel, “700 milyon lira civarında bir yatırım. Neredeyse bir milyar liralık bir yatırım. Hamdolsun artık bu büyük eserleri Antalya’ya kazandırıyor olmanın onurunu sizlerle birlikte yaşıyoruz. Şu anda 32 raylı sistem aracımız yaptığımız iki etapta çalışıyor. 3’üncü hattımız da bittiğinde toplamda raylı sistem vagon sayısı 52’ye çıkacak. Biz bütün hazırlıklarımızı yaptık. Hazırız. Siz de tamam diyorsanız, inşallah bu senenin sonuna doğru en fazla Ocak ayı diyelim, temelleri atarız ve inşaatı başlatırız. 5 Kasım Pazar günü bu proje ile ilgili kanaatinizi belirtmek için sizleri sandık başına davet ediyorum. Sadece burada ikamet eden seçmenler değil, bu bölgede iş yeri olan esnafımız da bu bölgede ticaret yaptığını bildiren esnaf odası, ticaret odası belgesiyle ve kimlikleri ile oylarını rahatlıkla kullanabilecekler. Söz de karar da milletin. Hayırlı olsun” şeklinde sözlerini tamamladı.