BIST 9.717
DOLAR 32,54
EURO 34,94
ALTIN 2.436,44
HABER /  SAĞLIK

Başınız ağrıyorsa sebebi Kestane Karası Fırtınası! Yüz felci riski var

TÜRKİYE'yi etkisi altına alan 'Kestane Karası Fırtınası' bir çok hastalığa sebep oluyor, migreni tetikleyen fırtına baş ağrısının yanında yüz felcine de sebep oluyor.

Abone ol

Tüm yurtta hava sıcaklığını 15 derece birden düşüren 'Kestane Karası Fırtınası' bir çok hastalığı da beraberinde getirdi. Memorial Şişli Hastanesi İç Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Özlem Kaplan'dan bu konuda uyarılar geldi.   

Kestane Karası Fırtınası'yla sıcaklıklarda yaşanan keskin düşüş gribin yanı sıra, migreni tetikliyor baş ağrılarını azdırıyor. Havadaki sert değişim yüz felcine bile sebep olabiliyor.

Ani ısı değişikliğine dikkat çeken Doktor Özlem Kaplan şu bilgileri verdi: -"Giderek soğuyan hava cilt ve mukozayı kurutmaktadır. Cilt yüzeyinde, burun ve ağız mukozasındaki bu kurumalar çatlaklara yol açarak mikropların ağız, burun ve cilt yoluyla vücuda girmesini hızlandırmaktadır.

-İnsanların çoğunda soğuk havada rüzgâra çıkınca burun akıntısı görülmektedir. Burunda bulunan mukus salgılayan bezlerin altında pek çok kılcal damar vardır. Soğuk ve rüzgârlı havalarda bu damarlar genişler, buruna doğru kan akışı fazlalaşır. Bu durum burunun daha çok mukus ve sıvı üretmesini sağlar. Soğukta akan bir burnu görmek birçok kişinin soğuk havanın hastalığa yol açtığına inanmasına neden olmuştur.

Fırtına grip ediyor

-"Rüzgârlı ve soğuk havada camlar kapatılmaktadır. Ancak kapalı alanlarda mikrop yayılması kolay olmaktadır. Bu tür havalarda çok kapalı ve sıcak ortamların tercih edilmesi, solunum mukoza hücre zarlarının kurumasına neden olarak virüslerin vücuda girişini kolaylaştırır. Bu da grip, nezle, soğuk algınlığı gibi hastalıkları beraberinde getirmektedir".

Fırtana yüz felcine sebep oluyor

Kestane Karası Fırtınasında olduğu gibi yoğun esen rüzgârın yüzle uzun süre temasının yüz felcine neden olduğunu bildiren Uz. Dr. Kaplan, "Arabalarında gidenlerin de bu tür fırtınalı havalarda camlarını açmamaları gerekmektedir. Yüz felcini önlemek için uzun süre soğuğa ve rüzgâra maruz kalınmamalıdır. Eğer kalındıysa, yüz simetrisinde değişiklik ve his kaybı mevcutsa bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır" dedi.

Baş ağrınızın sebebi bu fırtına
Şiddetli poyraz ve lodosun, insanları hem bedensel hem de ruhsal yönden etkilediği biliniyor. Kestane Karası fırtınası da bu etkisiyle baş ağrılarını tetikleyip migreni azdırıyor.

Uz. Dr. Kaplan şunları söyledi:
-"Rüzgârlı ve fırtınalı havalar baş ağrılarını tetikleyebilmektedir. Fırtınalı havalar bazı bireylerde uyku hali, bazı bireylerde uykusuzluk halini sağlayabilmektedir. Yorgunluk, depresif ruh haline de sebep olduğu görülmektedir. Ancak bu herkeste aynı değildir. Bazı bireyler rüzgârdan bu anlamda etkilenmemekte aksine bu tür fırtınalı havalar onlar üzerinde olumlu olabilmektedir".

Doktor tavsiyesi bunları yapın!
-"Soğuk ve rüzgârlı seçilen kıyafetlerde büyük önem taşımaktadır. Bacaklar, kollar ve belin soğuk havalarda açıkta kalmaması gerekir. -Lahana gibi kat kat giyinmek, ortam ısısına göre kıyafetleri çıkararak ya da giyinerek vücudun ısısının dengelenmesi sağlanabilir.
-"İçlik ya da atlet giyinmek özellikle bel ve bel çevresini sıcak tutarak, böbrek hastalıklarına ve soğuk algınlığına karşı koruyucu özellik taşımaktadır. 
-"Havanın soğuk, rüzgârlı ve yağışlı olduğu zamanlar da bere kullanımı sinüziti önlemek adına önem taşımaktadır.
-Fular ya da şallarla daha soğuk günlerde atkı ile boyun bölgesi de sıcak tutulmalıdır.
-Mevsime uygun giyinmeni yanında seçilen kıyafetin içeriğine de dikkat etmek gerekmektedir. Vücutta teri emen, vücut ısısını dengede tutan pamuklu ve doğal materyallerden yapılan kumaşlar tercih edilmelidir.
-Rüzgâr ve fırtına ile tozların ağız ve burun yollarıyla solunum yollarına girmesi daha kolaydır. Bu nedenle rüzgârlı havalarda ağzımızı şal, atkı ya da fular gibi ürünlerle kapatmak gerekmektedir.
-Rüzgârda çok fazla kalınmamalıdır. Hasta olmamak için ilk olarak el ve vücut temizliğine dikkat etmek gerekmektedir.

İstanbul'da Kestane Karası Fırtınası! Meteoroloji duyurdu bu önemli

Kestane karası fırtınası ne demek ne zaman bitiyor?