BIST 10.471
DOLAR 32,77
EURO 35,09
ALTIN 2.457,99
HABER /  GÜNCEL

Basına konuşan müdürü basınla uyardı!

Bakan Günay müzedeki sorunları basınla paylaşan müdürü basın aracılığıyla bakın nasıl uyardı...

Abone ol

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Radikal'in "Çalıntı tarih müzeden taşıyor" başlığıyla manşete taşıdığı haberle ilgili görüşlerinin sorulması üzerine bu rahatsızlığı kurumdan önce basınla paylaşan müze yetkililerini yine basın yoluyla uyardı.

Günay, ''Müze görevlisi arkadaşlar son zamanlarda bizimle konuşmak yerine basınla konuşmak gibi bir alışkanlık geliştirdiler. Bunun kamu görevlileri için çok güzel bir alışkanlık olmadığını öncelikle herkese duyurmak istiyorum'' dedi.

Günay şöyle devam etti:

''Biz son yıllarda hem operasyonlarımızı çoğalttık hem de kazı çalışmalarından eskiye göre çok daha fazla buluntu ortaya çıkıyor. Müzelerimizin çapını geliştirmek konusunda da arkadaşlarımız şikayetlerini basına söylemeden önce de biz çalışageliyoruz. Türkiye'de yeni müzeler yapıyoruz, açtık; açıyoruz. İstanbul Arkeoloji Müzesini geliştirmek konusunda da bir zamandan bu yana çok ciddi bir projemiz var. Darphane'yi İstanbul Arkeoloji Müzesine tahsis ettik ama Tarih Vakfı'yla anlamsız, küçük bir ihtilaf var. Uzun zamandan bu yana Tarih Vakfı orayı kullanmamakla birlikte, Maliye'de, kamu kurumlarında gerekli işlemleri tamamlamadığı için fiili olarak çalışmalara başlayamadık. Darphane'ye girdiğimiz zaman İstanbul Arkeoloji Müzesi mevcut mekanlarına yakın çok yeni kullanım alanı bulacaktır. Vahim durumda değiliz. Sadece eskisine göre hem çalıntıları daha dikkatle takip ediyoruz hem de çok daha fazla eser buluyoruz. Bundan kimse şikayet etmesin bence. Bunun sanıyorum ki, olumlu bir tarafı da var, onu da herkesin görmesi gerekir. Çok sayıda eseri de yurt dışından getiriyoruz.''

MÜZE YETKİLİSİ NE DEMİŞTİ

Haberde kaçakçılık operasyonlarında 'müsadere' edilen 68 bini aşkın eser için müzelerde yer olmadığı depolarda beklediği söyleniyor, ismi verilmeyen müze yetkililerinden de, "Mahkeme sonuçlarını bekliyoruz. Sonuçlananlardan müzelik değerde gördüklerimizi envantere geçiriyoruz. Ancak bir yandan da sürekli emniyet güçleri eser getiriyor. Depo sorununu çözmemiz gerek" diye sözleri yer alıyordu.