BIST 10.173
DOLAR 32,28
EURO 34,92
ALTIN 2.444,89
HABER /  DÜNYA

Basın toplantısı kan gölüne döndü

Meksika'da suçla mücadele eden bir sivil toplum örgütünün basın toplantısına silahlı saldırı düzenlendi.

Abone ol

Meksika'nın Michoacan eyaletinde basın toplantısı yapmak amacıyla biraraya gelen toplum meşru müdafa örgütü üyelerine düzenlenen silahlı saldırıda en az 5 kişi öldü, 7 kişi yaralandı.

Michoacan eyalet savcılığı sözcüsü Alejandro Arellano olayın, benzer tişörtler giyen yüzleri maskeli 300 kadar toplum meşru müdafaa örgütü üyesinin Los Reyes kasabasındaki belediye binasında biraraya geldikleri sırada meydana geldiğini bildirdi.

Grup üyelerinin düzenledikleri basın toplantısında kasabada polislerin yürüttüğü faaliyetleri kendilerinin üstleneceğini ilan etmelerinin üzerinden 3 dakika kadar geçmesinin ardından 3 silahlı saldırganın açtığı ateşe maruz kaldıklarını belirten Arellano, olayda toplum meşru müdafa örgütü üyesi 3 kişi, 1 polis ve yoldan geçen bir kişinin hayatını kaybettiğini kaydetti.

Kasabayı suçlulardan temizleyeceklerini söyleyen, üzerlerinde "Özgür bir Los Reyes için" ve arka tarafında da "Öz müdafa grubu" yazılı tişörtler bulunan örgüt üyeleri basın toplantısında belediye başkanı ile görüşme isteklerini dile getirmeye hazırlanıyordu. Yerel polisi organize suçlarla ilişkide olmakla suçlayan örgüt üyeleri, ayrıca federal polis ve askerlerin kasabada görev yapmasını istiyor.

Meksika'nın Michoacan ve komşu Guerrero eyaletlerinde son aylarda, uyuşturucu kartellerinin neden olduğu şiddete, adam kaçırma ve haraç olaylarına karşı savaştıklarını söyleyen kişilerce meşru müdafaa ekipleri kuruluyor. Ancak sözkonusu faaliyetler, kanun koruyuculuğu görevine soyunan bu kişilerin hukuku ihlal edebileceği, gözaltına aldıkları kişilerin haklarını istismar edebileceği ve hatta bazı durumlarda suçlularla işbirliğine gidebilecekleri yönünde kaygıların doğmasına neden oluyor.

Gözlemciler, Michoacan eyaletinde şubat ayından itibaren ortaya çıkan, hiçbir hukuki yetkileri olmadığı halde kolluk kuvvetlerinin görevini üstlenen bu kişilerle, Tapınak Şövalyeleri adlı uyuşturucu karteli arasında meydana gelen çatışmaların yoğunlaştığına dikkati çekiyor.