BIST 10.337
DOLAR 32,27
EURO 34,73
ALTIN 2.400,75
HABER /  GÜNCEL

Afganistan'da ISAF'a saldırı düzenlendi

Afganistan'da görev yapan NATO öncülüğündeki Uluslararası Güvenlik Destek Gücü ISAF'ın üç askeri ülkenin doğusunda düzenlenen bombalı saldırıda yaşamını yitirdi.

Abone ol

Afganistan'da görev yapan NATO öncülüğündeki Uluslararası Güvenlik Destek Gücü ISAF'ın üç askeri ülkenin doğusunda düzenlenen bombalı saldırıda yaşamını yitirdi.

Vardak eyaletinde Afgan ve ISAF askerlerinden oluşan bir konvoyun geçişi sırasında bir eşek üstündeki intihar eylemcisi üzerindeki bombaları patlattı.

Saldırıda üç ISAF askeri ve onlara tercümanlık yapan bir Afgan yaşamını yitirdi.

NATO, Haziran ayında tüm ülkenin güvenliğini Afgan güvenlik güçlerine devretmişti. Ancak ülkede hâlâ NATO'ya bağlı 97 bin asker bulunuyor.

Bu yıl düzenlenen çeşitli saldırılarda ISAF'ta görev yapan 100'den fazla asker yaşamını yitirdi.

ISAF, çoğunluğu Amerika Birleşik Devletleri'nden olmak üzere 50 ülkenin asker katkısıyla oluşturuldu. Amerika Birleşik Devletleri'nin 68 bin askerinin bulunduğu ISAF, Afgan güvenlik güçlerinin ihtiyaç duyması durumunda destek görevi yapıyor.

2014 yılı sonuna kadar Afganistan'daki tüm savaşçı birliklerin geri çekilmesi ve Afganistan hükümetinin onaylaması durumunda, yerine daha küçük bir birliğin eğitim ve danışmanlık hizmeti sürdürmesi öngörülüyor.

Afgan güvenlik güçlerine bağlı kişilerin ISAF askerlerine karşı düzenledikleri saldırılar, NATO gücüne katkıda bulunan ülkeler üzerindeki 'askerleri geri çekme' baskısını arttırıyor.

2012 yılında en az 60 NATO personeli, bu tür saldırılarda yaşamını yitirdi. Çok sayıda Afgan askerinin de, yine kendi içlerine sızan saldırganların düzenledikleri eylemlerde öldüğü belirtiliyor.

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama, 2014 yılı sonundan itibaren, diğer NATO askerlerine destek olarak kaç Amerikan askerinin Afganistan'da kalacağını henüz açıklamadı.