BIST 10.169
DOLAR 32,30
EURO 35,01
ALTIN 2.454,54
HABER /  GÜNCEL

Basın Konseyinin 301 önerileri

Basın Konseyi Başkanı Oktay Ekşi ve Avukat Turgut Kazan 301. madde ile ilgili önerilerini Cemil Çiçek'e sundu.

Abone ol

Basın Konseyi Başkanı Oktay Ekşi,Avukat Turgut Kazan ile birlikte,5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 301. maddesiyle ilgili Basın Konseyi'nin değişiklik önerisini Adalet Bakanı Cemil Çiçek'e sundu.

Oktay Ekşi,Bakan Çiçek ve Müsteşar Fahri Kasırga ile yaptığı görüşme basına kapalı gerçekleşti.

Ekşi,görüşmenin ardından TCK'nın 301. maddesiyle ilgili değişiklik önerilerini daha önce Çiçek'e sunduklarını anımsatarak,gerekçesiyle birlikte bir kez daha görüşlerini Çiçek'e takdim ettiklerini belirtti.

Ekşi,301.maddenin,ifade özgürlüğünün genişletilmesi doğrultusunda değiştirilmesini sağlamaya katkıda bulunmayı amaçladıklarını ifade etti.

Maddeyle ilgili Basın Konseyi'nin bu önerisini,yeni TCK'nın yasalaşma sürecinde de hükümete sunduklarını kaydeden Ekşi,''Ama o zaman sözlerimizi dinletemedik,düşüncelerimizi kabul ettiremedik.Döndük,dolaştık o zamanki sözlerimizin doğru olduğunu ortaya koyan bir noktaya hep birlikte geldik. Bu defa umuyoruz ki,doğrunun doğru olduğu nihayet görülür ve kabul edilir'' diye konuştu.

ÖNERİLER

Avukat Turgut Kazan da değişiklik önerileri hakkında bilgi verdi.

Maddede çok tartışılan ''Türklük'' ifadesi yerine ''Türk Ulusu'' denilmesi gerektiği yönünde öneri getirdiklerini söyleyen Kazan,ayrıca suçun oluşması için''saygınlığın zedelenmesi, kamu güveninin ve barışının bozulacağı ölçüde bir eylem ağırlığının aranması'' şartının getirilmesini önerdiklerini ifade etti.

Kazan ayrıca,maddedeki ''aşağılamak'' sözcüğü yerine ''hakaret'' sözcüğünün kullanılması önerisinde bulunduklarını belirterek,''Çünkü 'aşağılamak' sözcüğünün tam hakaret karşılığı olmadığı,daha geniş yorumlara açık olduğu için
sorun yarattığı belirtildi'' dedi.

Eski TCK'da ''Türklüğe hakaret'' suçlarında Adalet Bakanı'nın izniyle soruşturma açıldığını hatırlatan Kazan,bu sisteme geri dönülmesini de önerdiklerini bildirdi.

Turgut Kazan,maddeyle verilen cezaların alt ve üst sınırlarının indirilmesi yönünde de görüş belirttiklerini sözlerine ekledi.