BIST 9.080
DOLAR 32,39
EURO 35,01
ALTIN 2.325,72
HABER /  DÜNYA

Başcı enflasyon rakamlarını açıkladı

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, "Enflasyonunun 2013 yılı sonunda, orta noktası yüzde 6,2 olmak üzere yüzde 5,2 ile yüzde 7,2 aralığında...

Abone ol

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, "Enflasyonunun 2013 yılı sonunda, orta noktası yüzde 6,2 olmak üzere yüzde 5,2 ile yüzde 7,2 aralığında gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. 2014 yıl sonu tahmini ise, orta noktası yüzde 5 olmak üzere yüzde 3,3 ile yüzde 6,7 aralığında yer alıyor" dedi.
Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, 2013 yılı 3. Enflasyon Raporu’nu açıkladı. Başçı, enflasyonun 2013 yılının 2. çeyreğinde öngörülenin üzerinde bir artış göstererek yüzde 8,3 olarak gerçekleştiğini belirterek, "Enflasyonun beklenenden yüksek seyretmesinde esas olarak Nisan enflasyon raporunda yukarı görünümlü risk oluşumunu vurguladığımız işlenmemiş gıda ile ilgili gelişmeler belirleyici oldu" dedi. Geçtiğimiz çeyrekte enflasyonun beklenenden daha yüksek bir artış göstermesinde hizmet enflasyonun beklenenden yüksek gerçekleşmesinin de rol oynadığını anlatan Başçı, bu gelişmenin 2013 yıl sonu enflasyon tahmini üzerindeki etkisinin yaklaşık 0,1 puan olduğunu ifade etti. Bu gelişmeler çerçevesinde temel enflasyon göstergelerinin son dönemde yatay bir görünüm sergilediğini belirten Başçı, "Bununla beraber döviz kurundaki oynaklığın enflasyon üzerindeki yansımalarına bağlı olarak önümüzdeki dönemde temel enflasyon bir miktar artış gösterecek. Bu artışın geçici olmasını sağlamak için son dönemde faiz koridorunu genişletmek suretiyle politika duruşumuzu sıkılaştırdı" şeklinde konuştu.
Enflasyon görünümünün hedefle uyumlu hale gelene kadar sağlam duruşlarını korumaya devam edeceklerine işaret eden Başçı, "2013 yılının ilk çeyreğine ilişkin milli gelir verileri Nisan enflasyon raporunda öngördüğümüz şekilde iktisadi faaliyetin yurtiçi talep kaynaklı olarak toparlanma eğilimine girdiğine şahit oluyoruz. Yılın ikinci çeyreğinde açıklanan tüketim talebinde ılımlı artışın sürdüğüne işaret ediyor. Ancak, yakın dönemde küresel kitle koşullarının değişime paralel olarak yılın ikinci yarısında iç talebin Nisan enflasyon raporunda öngörülene kıyasla daha zayıf seyretmesine neden olabilir" dedi.

"KREDİNİN YILLIK BÜYÜME ORANININ, 2014 YILININ ORTALARINDA YÜZDE 15 DÜZEYİNE İNECEĞİNİ VARSAYIYORUZ"
2013 yıl sonu enflasyon tahmininde Maliye politikasından kaynaklanan bir değişiklik olmadığına dikkati çeken Başçı, üretilen enflasyon ve çıktı açığı tahminlerini açıkladı. Başçı, "Orta vadeli tahminlerimizi oluştururken yakın dönemde küresel düzeyde para politikalarımızın artan belirsizlik ve zayıflayan sermaye akımları karşısında para politikasının temkinli ve esnek duruşunu koruduğu bir çerçeveyi esas aldık. Tahminlerimiz, faiz koridorunun gerektiğinde aktif olarak kullanıldığı bir çerçeveyi temel alıyor. Kredinin yıllık büyüme oranı ise önümüzdeki dönemde kademeli olarak yavaşlayarak 2014 yılının ortalarında yüzde 15 düzeyine ineceğini varsayıyoruz. Bu çerçevede, enflasyonunun 2013 yılı sonunda orta noktası yüzde 6,2 olmak üzere yüzde 5,2 ile yüzde 7,2 aralığında gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. 2014 yıl sonu tahmini ise, orta yüzde 5 olmak üzere yüzde 3,3 ile yüzde 6,7 aralığında yer alıyor."
Enflasyonun kısa vadede enerji fiyatlarındaki baz etkisi kaynaklı olarak dalgalı bir seyir izlemesini beklediklerini söyleyen Başçı, "Bu çerçevede yıllık enflasyonun Temmuz ayında bu yıl tepe noktası olan yüzde 9 civarına ulaştıktan sonra Ağustos ayından itibaren aşağı doğru bir eğilim sergileyeceğini tahmin ediyoruz. Enflasyonun yıl sonunda yüzde 5 hedefinin sınırlı bir miktar üzerinde gerçekleşmesini beklemekle beraber 2014 yılının başlarında yüzde 5 hedefine yaklaşacağını öngörüyoruz. Bunun sebebi, 2013 yılı Ocak ayında tütün fiyatlarında gözlenen yüksek artışın yıllık enflasyon üzerindeki etkisinin önümüzdeki yılın başında büyük ölçüde ortadan kalkacak olmasıdır" ifadelerini kullandı.
(İHA)