BIST 10.320
DOLAR 32,25
EURO 35,05
ALTIN 2.467,06
HABER /  GÜNCEL

Başbuğ ve Doğan'ın işi neden zor?

Balyoz sanığı Çetin Doğan ve internet andıçı davasının sanığı İlker Başbuğ'un duruşmalardaki hırçın halleri konuşuluyor.

Abone ol

İlker Başbuğ savunma yapmadı, bir ara salonu terketti. Çetin Doğan mahkeme başkanını tehdit etti. Peki komutanlar neden bu kadar sinirli? Bugün yazarı Adem Yavuz Arslan'a göre deliller açık. Bu yüzden davayı kamuoyunda kazanmaya çalışıyorlar.

Arslan, bugünkü Paşa'ların öfkesinin nedenlerini yazdı.

(...)Çünkü Ergenekon sanıkları da ilk günden bu yana mahkemeyi tehdit ederek davanın seyrini değiştirmeye çalışıyor. Avukatları da mahkemeden çok televizyonlara çıkarak kendilerince 'zayıf halkaları' bulup onun üzerine
oynayarak 'davayı itibarsızlaştırmaya'
çalışıyorlar.

Çünkü başta internet andıcı olmak üzere Balyoz ve Ergenekon'da mahkemeyi ikna etmeleri çok kolay değil.  Deliller açık. Bu yüzden davayı kamuoyunda kazanmaya çalışıyorlar.

Çetin Doğan ve İlker Başbuğ'un da savunma yapmak yerine mahkemeyle uğraşması da aynı taktiğin parçası.  Kaldı ki savunma yapsalar ne diyecekler? Her şey ortada.

Ancak şunu hatırlatalım...

Gerek Başbuğ gerekse de Doğan'ın işi zor. Çünkü kendileri de biliyor ki bizzat silah arkadaşları yapılanları teyit etti. Aytaç Yalman savcılık ifadesinde Özkök'ün darbe planlarını kendine gösterdiğini anlattı.

Hatta darbe girişimlerini anlatan 'ıslak imzalı raporlar' bile hazırlanmıştı.  Genelkurmay Balyoz planları ortaya dökülünce önce çok sert tepki gösterdi ama gösterdiği tepki kurumsal koruma refleksiydi. Neredeyse üst kademelerde herkes 'Çetin yapmaz' demedi.

Konu siyasilerce gündeme getirilince de 'rutin dışına çıkılmış' dendi.

Üstelik kapalı kapılar arkasında "Tamam üst kademelerde bir şeyler olmuş ama emir gereği katılanları mağdur etmemek lazım" yorumu yapıldı.  Sanıkların unuttuğu bir şey daha var.

Eğer İrtica ile Mücadele Eylem Planı, Lahikalar, Balyoz planları gibi 'çok gizli' belgeleri içeriden çıkarabilen 'meçhul subaylar' varsa cuntacıların, darbeseverlerin işi zor.

Ankara'da 'sağır sultan bile' her türlü darbe ve eylem planlarını duydu. Hatta bazı generallerin tutuklanmaya giderken yaptığı tavsiyeleri de.