BIST 10.209
DOLAR 32,36
EURO 34,77
ALTIN 2.400,33
HABER /  GÜNCEL

Başbuğ suç işledi iddiası

MAZLUMDER, Genelkurmay Başkanı Başbuğ hakkında, suçluyu övdüğü iddiasıyla suç duyurusunda bulundu.

Abone ol

İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (MAZLUMDER), Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ hakkında, Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nce ifadeye çağrılan 3. Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk'le ilgili sözleriyle suçu ve suçluyu övdüğü iddiasıyla suç duyurusunda bulundu.

Ankara Adliyesi önünde açıklama yapan MAZLUMDER Genel Başkanı Yardımcısı Avukat Emrullah Beytar, Orgeneral İlker Başbuğ'un son günlerde basına verdiği demeçlerin anayasaya aykırı olduğunu belirterek, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunduklarını söyledi.

MAZLUMDER'in 'İrticayla Mücadele Eylem Planı' ile ilgili başta Başbuğ olmak üzere raporun altında imzası bulunan Dursun Çiçek hakkında daha önce suç duyurusunda bulunduklarını ifade eden Beytar, ''Adli savcılık dosyayı yetkisizlikten Genelkurmay savcılığına göndermişse de askeri savcılıktan bugüne kadar herhangi bir sonuç almış değiliz. MAZLUMDER, uluslararası arenada Türkiye'nin 'darbe girişimlerinin cezalandırılamadığı bir ülke' konumundan kurtulabilmesinin yolunun adli savcılıklarca etkin bir soruşturma sürecinin işletilmesinden geçtiği düşüncesindedir.'' dedi. Beytar, Türkiye'nin uluslararası arenada, 'Darbe girişimcilerinin cezalandırılamadığı bir ülke' konumundan kurtulabilmesinin yolunun adli savcılıklarca etkin bir soruşturma sürecinin işletilmesinden geçtiği düşüncesinde olduğunu belirtti.

Daha önce 'darbe günlükleri' ile ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunduklarını, ancak dosyanın, Genelkurmay Askeri Savcılığı'na gönderildiğini hatırlatan Beytar, askeri savcılığın izin için Genelkurmay Adli Müşavirliği'ne başvurduğunu, ancak aradan geçen 2,5 yıla karşın herhangi bir işlem yapılmadığını kaydetti. Beytar, bu sürecin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne aykırı olduğu gerekçesiyle AİHM'e başvurduklarını ve mahkemenin de başvurularını incelemeye aldığını belirtti.

Bir gazetecinin, 'Bu suç duyurusundan ne bekliyorsunuz?' yönündeki sorusuna Beytar, ''Geçen uygulamalardan yola çıktığımız zaman, aslında çok fazla bir şey beklemiyoruz. Biz tarihe tanıklık olsun diye veya var olan haksızlık karşısında bir duruş sergilemek için buradayız.'' karşılığını verdi.