BIST 10.209
DOLAR 32,39
EURO 34,78
ALTIN 2.392,75
HABER /  GÜNCEL

Başbuğ ve HSYK'ya suç duyurusu!

'Hukuka Çağrı Platformu' HSYK ve Başbuğ hakkında suç duyurusunda bulunmaya hazırlanıyor. Peki ama neden? Cevabı için tıklayın..

Abone ol

Kayseri, Sivas, Yozgat ve Nevşehir Barosu'na mensup avukatların oluşturduğu 'Hukuka Çağrı Platformu' tarafından, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ile HSYK Başkan Vekili hakkında suç duyurusunda bulunulacağı bildirildi.

Hukuka Çağrı Platformu adına açıklama yapan sözcü Mehmet İlik, "Hukukçunun görevi, adaletin tecellisini sağlamak, hukukun üstünlüğünün hakim kılınması ve demokrasinin tam olarak uygulanması uğruna çaba sarf etmektir" diyerek, bu amaçla Kayseri, Sivas, Yozgat ve Nevşehir Barosu'na mensup avukatlar ile 'Hukuka Çağrı Platformu' oluşturduklarını bildirdi.

Son zamanlarda birçok önemli soruşturma ve kovuşturmanın bulunduğunu bildiren İlik, "Yürütülmekte olan bu soruşturmalar ve kovuşturmalar hakkında siyasi parti mensupları, üst düzey yargı mensupları ve TSK mensupları tarafından yargıya müdahale anlamına gelebilecek açıklamalar yapılmaktadır" dedi ve açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "Genelkurmay Başkanı Sayın İlker Başbuğ'un yazılı ve görsel basında yer alan açıklamaları TCK'nın 277. ve 288. maddelerinin ihlali niteliğindedir. HSYK Başkan Vekili Sayın Kadir Özbek'in, ofisinde arama yapılan Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı'nı arayarak, 'İlgileniyoruz' türlü ifadeler kullanması, ayrıca soruşturmayı yürüten Erzurum Özel Yetkili Savcısı'nı araması ve savcının sicilini sorması, HSYK Başkan Vekili'nin konumu ve yetkileri gözetildiğinde TCK 277 ve 288 maddelerini ihlali niteliğindedir.

CHP İzmir milletvekili Sayın Ahmet Ersin ve CHP Erzincan milletvekili Sayın Erol Tınaztepe'nin, görev ve yetkileri olmadığı halde soruşturmanın ve kovuşturmanın tarafları ve gizli tanıklar ile görüşmeleri basına yansıdığı şekliyle gizli tanıkların ifadelerini değiştirmeye yönlendirmeleri, TCK 258, 277 ve 288. maddelerinin ihlali niteliğindedir. Ayrıca sorumlu kamu görevlileri tarafından soruşturmalardaki gizli tanıkların kimliklerinin ve kişisel bilgilerinin deşifre edilmesi TCK 258 ve 285. maddelerinin ihlali niteliğindedir.

Hukuka Çağrı Platformu'na destek veren avukatlar olarak imzalı dilekçelerimizle yukarıdaki davranışları sergileyenler hakkında suç duyurusunda bulunduğumuzu kamuoyu ile paylaşırız." Hukuka Çağrı Platformu adına açıklamayı yapan Mehmet İlik, "Haklarında çok ağır iddialar bulunan, bu nedenle soruşturma açılan Albay Dursun Çiçek, hakkında kovuşturma yürütülen 3. Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk, tutuklu bulunan Kayseri-Balıkesir-Konya-Eskişehir İl Jandarma Komutanları'nın ve diğer 40'a yakın TSK mensubu kamu görevlisinin bugüne kadar görevlerinde tutulması hukukla ve hukukun üstünlüğü ile bağdaştırmak mümkün değildir.

Yine Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner'in tutuklu olduğu halde resmi olarak aynı görevinde devam ediyor olması da HSYK tarafından korunduğu izlenimi doğurmaktadır ve yargıya olan güveni sarsmaktadır" ifadelerini kullandı.İlik, son günlerde Anayasa'nın bazı maddelerinde değişiklik yapılmasının gündeme geldiğini belirterek, "Şu anki meclis aritmetiği ve geniş tabanlı siyasi uzlaşma açısından mümkün olmadığı görülmektedir" dedi.İlik, Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ ve HSYK Başkan Vekili adına yapacakları suç duyurusuna yaklaşık 100 avukatın imza attığını bildirdi.