BIST 9.998
DOLAR 32,37
EURO 34,88
ALTIN 2.404,38
HABER /  POLİTİKA

Başbakanlık'tan İran açıklaması

Başbakanlık, İran yaptırımıyla ilgili Türkiye'nin kararını değerlendirdi. İşte yapılan o açıklama;

Abone ol

Başbakanlık kaynaklarından Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyindeki İran'a yaptırım kararıyla ilgili oylamada ''Hayır'' oyu kullanmasına ilişkin yapılan açıklamada, ''Türkiye, Tahran Anlaşmasında attığı imzanın arkasında durmuştur. Zira Türkiye başından beri diplomasi yolunun açık tutulmasını ve sorunun diplomasi yoluyla çözülmesini savunmuştur'' denildi.

Açıklamada, Başbakan Erdoğan'ın, BM Güvenlik Konseyindeki oylama öncesinde bir dizi temaslarda bulunduğu belirtildi.

Erdoğan'ın, ABD Başkanı Barack Obama, Rusya Federasyonu Başbakanı Vladimir Putin, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Brezilya Cumhurbaşkanı Lula da Silva, Lübnan Başbakanı Saad Hariri ile telefonda görüşerek, alınacak kararlarla ilgili görüş alışverişinde bulunduğu kaydedildi.

Türkiye'nin bu oylamada ''Hayır'' oyu verdiği hatırlatılan açıklamada, gerekçeye ilişkin şöyle denildi:

''Türkiye, Tahran Anlaşmasında attığı imzanın arkasında durmuştur. Zira Türkiye başından beri diplomasi yolunun açık tutulmasını ve sorunun diplomasi yoluyla çözülmesini savunmuştur. Bu yöndeki kararlılığı ve tutarlılığı BM Güvenlik Konseyindeki oylamada da açıkça ifade edilmiştir. Türkiye, yaptırım kararının alınmasına rağmen diplomasi yolunun hala açık olduğuna inanmaktadır. Bu yönde çabalarını sürdürecektir.''

Açıklamada, Dışişleri Bakanlığından konuya ilişkin detaylı bir açıklama yapılacağı bildirildi.