BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Başbakan'dan kritik Suriye açıklaması!

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya'daki temaslarının ardından Atatürk Havalimanı'nda basın açıklaması yaptı.

Abone ol

Rusya ziyaretini tamamlayarak Türkiye'ye dönen Başbakan Erdoğan havalimanında açıklamalarda bulundu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Rusya ziyaretinin ardından özel uçak ''ANA'' ile saat 22.55'te yurda döndü.

Başbakan Erdoğan'ı, Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nde, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın ve öteki ilgililer karşıladı.

Erdoğan ile Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan da İstanbul'a geldi.

RUSYA İLE AYNI FİKİRDEYİZ
Başbakan Erdoğan, Suriye'de bugüne kadar 18 bin insanın hayatını kaybettiğini, 150 bin dolayında insanın ülkesini terkettiğini belirtti. Başbakan Suriye'de kanın durması için çaba sarfettiklerini belirterek barış ve katliamların durdurulması noktasında Rusya ile aynı fikirde olduklarını söyledi.

ESAD'SIZ HÜKÜMET
Rusya ziyaretinin çok verimli olduğunu tüm bakan ve ekip arkadaşları ile iyi bir ziyaret gerçekleştirdiklerini belirten Erdoğan, Suriye için Esad'sız bir seçim hükümeti kurulmasından yana olduklarını Türkiye'nin bu tavrını uluslararası alanda da dile getirdiğini söyledi.

RUSYA'YA DÜŞÜNCELERİMİZİ İLETTİK
Cenevre sürecinde Esad'ın olmadığı bir hükümet fikrinin gündeme geldiğini, Rusya'nın bu fikre olumlu baktığını ancak Beşşar Esad'ın olmaması halinde ne olacağı konusunda endişeleri olduğunu belirtirken " Bu konuda alternatif görüşlerimizi kendilerine ilettik. Bu konuyu düşüneceklerini söylediler" dedi.

BABA ESAD'IN YOLUNDA BİR OĞUL VAR
Yardımlar noktasında BM’nin atacağı bir adım katliamların durmasına vasile olabilir. Şu ana kadar Suriye’de 18 bine yakın insan öldürülmüş durumda. Ölüm tehditi insanların kaçmasına vesile oluyor. Burada Baba Esad’ın yolunda olan bir oğul Esad var.

TÜRK MEDYASI ABD BASININA ÇANAK TUTTU
Türk uçağının düşürülmesiyle ilgili bir dezanformasyon yapıldığını, buna Türk medyasının da çanak tuttuğunu anlatan Erdoğan, "Bizim medyamız başbakana, dışişleri bakanına değil, ABD'deki bir medya kuruluşunun ortaya attığı iddialara inandı." dedi. Başbakan Erdoğan, Suriye tarafından yapılan son açıklamanın da bir dezenformasyondan başka birşey olmadığını, Türkiye'ye yönelik sözlerin kabul edilir bir yanının olmadığını söyledi.

ESAD KALIRSA BİR ŞEY DEĞİŞMEZ
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Cenevre'de zaten Dışişleri Bakanımız orada Esad'ın olmadığı bir geçiş hükümetinden bahsetti ve genel hava da zaten orada Esad'sız bir geçiş hükümeti... Bu geçiş hükümeti denilen aslında bir seçim hükümeti. Bir seçim hükümeti kurulsun ve bu seçim hükümeti orada partilerin kurulmasına imkan hazırlasın ve bu kurulan partiler demokratik bir yarış içerisinde Suriye'de halkın iradesini şekillendirsin, yönlendirsin. Ama eğer siz kalkar da hükümeti kurar başında yine Beşşar kalırsa, orada hiçbir şey değişmez'' dedi

SURİYE’NİN ‘TÜRK İSTİHBARATI YAPTI’ İDDİASI
Erdoğan, Suriye Enformasyon Bakanı’nın saldırıdan Türkiye istihbaratını sorumlu tutmasını da ‘dezenformasyon’ olarak Niteleyerek şöyle dedi:

-Bu açıklamayı Beşar Esad yapmadı. Dezenformasyona bu tür eylemlerde dikkat edilmeli. Dezenformasyonla uçağımızI düşürdükleri halde önce kaçma yolunu denediler, sonra başka yollara girdiler. Bunda ulusal medyamızın da katkısı oldu. Başbakan ve Bakanlar yerine ABD’nin bir gazetesine, Suriye’nin açıklamalarına inandılar. Bugünkü de bir dezenformasyondur.

-Bizim Suriye’de böyle bir şeye tenezzül ettiğimizi iddia edemez. Suriye hükümeti kendini hesaba çekmelidir. Suriye’de bir katliam var. Bu muhalif güçler nasıl oluştu, ordudan askerler neden kaçıyor. Bu açıklamanın kabul edilir bir yanı yoktur ve daha fazla söylenecek bir şey de yoktur.

IRAK’TA BİR FEDERASYON VAR
Erdoğan, Irak merkezi yönetiminin ‘petrolümüzü izinsiz kullanıyorsunuz’ ve hava sahamız ihlal ediliyor açıklamaları için de şöyle dedi:

- Irakta bir bölünme yoktur. Irakta bir federasyon vardır ve eyaletler vardır. Kuzey Irak dışında da eyaletler olabilir. Kuzey Irak’ın haklarının merkezi yönetim tarafından verilmemesi sorunlar yaratıyor. Bu yönetime verilen sözler yerine getirilmeyince şu anki sıkıntılı ve nahoş durumlar ortaya çıkmıştır. Dileriz bunları aşar ve amaçlanan barış ortamını sağlarlar.

- Bizim sadece terör bölgesine yönelik bir taarruzumuz vardır. Terör bölgesine gücümüz yetmiyor diye bizzat bana söylediler. Bunların söylediği (hava sahamız ihlal edildi) bizim uçağımız değildir. Bahsedilen uçak başka bir ülkeye ait bir insansız hava aracıdır. Ve açıklamayı da o ülke yapacaktır.