BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA

Başbakan Yıldırım'dan Merkel'e sürpriz Rakka teklifi

ALMANYA'da bulunan Başbakan Binali Yıldırım, muhtemel Rakka operasyonuyla ilgili Merkel'e yaptığı teklifi açıkladı. İnternethaber.com gelişmeleri Almanya'dan aktarıyor.

Abone ol

Başbakan Binali Yıldırım, El Bab'tan sonra sıradaki hedef olan Rakka'nın kurtarılmasıyla ilgili önemli açıklamalar yaptı. Başbakan Yıldırım, "Merkel'e de Almanya'yı da bu operasyona dahil edebileceğimizi söyledim." dedi.

Başbakan Binali Yıldırım Almanya ziyareti dönüşünde uçakta basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Yıldırım, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile yaptığı görüşmeyi ve Rakka operasyonuna ilişkin ayrıntıları aktardı.

ALMANYA'YA RAKKA TEKLİFİ

Merkel ile Suriye konusunda ne konuştunuz, ABD Başkan yardımcısıyla biraraya geleceksiniz, Rakka konusu gündemde.... Bu bağlamda hangi konuları ele aldınız?

Merkel'e Fırat Kalkanı faaliyetlerimizin hangi noktaya geldiğini anlattık. El Bab'dan sonra Rakka'nın DEAŞ'tan kurtarılması konusunda bir teklifimiz oldu biliyorsunuz. PKK'nın uzantısı PYD YPG ile hareket etmelerinin doğru olmadığını, bir terör örgütünün başka bir terör örgütüne karşı kullanılamayacağını söyledik. Bu dostluğa sığmaz. ABD'nin yeni yönetiminin bu değerlendirmeleri zannediyorum dikkate alacak. Pence yeniden bunu söyleyeceğim. Merkel'e de Almanya'yı da bu operasyona dahil edebileceğimizi söyledim.

almanya başbakan uçağında hadi özışık

DOĞRUDAN OPERASYONA GİRMEYECEĞİZ

Türkiye'nin Rakka'daki rolü ne olacak? EL Bab modeli mi işletilecek? TSK sahada olacak mı?

Amerika Türkiye ile birlikte yerel güçlerle sivil direnişçilerle, ÖSO ile ve diğer milislerle bir olarak, onlar önde, biz de arkada....Askeri varlığı olacak ABD'nin de Türkiye'nin de. Doğrudan operasyona girmeyeceğiz, taktik destek vereceğiz, prensipte anlaşılırsa tabii. İmkan ve kabiliyetler gözden geçiriliyor.

Amerika'da Rakka'da operasyona girmezse?

Amerika'nın her halükarda bir operasyon planı var. Bu planın nasıl uygulanacağını konuşuyoruz.

YPG ile girerse?

Ümit ediyoruz öyle bir karar vermezler. Olursa ABD ile ilişkilerde ciddi sorun olur.

Almanya'daki FETÖ kaçaklarını Merkel ile konuştunuz mu?

Biz zaten talebimizi yapmıştık, tavrımızı ortaya koyduk. Bölücülerin buradaki faaliyetleri ile ilgili gerekli hassasiyetleri ve dosyaları zaten iletmiştik.

İnternethaber Yayıncılık Yönetim Kurulu Başkanı Hadi Özışık, Başbakan Binali Yıldırım'ın Almanya temaslarını takip eden gazeteciler arasındaydı.

Cumhurbaşkanı'nın ilk kez Suriye'de tünelin ucunda ışık göründü sözlerinden yola çıkarak siz Suriye'de iç savaşın sona ermesi ile ilgili bir öngörüde bulunabiliyor musunuz?

Türkiye, Rusya ve İran'ın girişimiyle ateşkes başlatıldı. Olayı Cenevre'ye taşıyıp, makul tarafları bir araya getirerek kalıcı siyasi durumu sağlamak gerekiyor. Ancak bu bugünden yarına bitecek bir iş değil. Barış için istek var bu iyi bir şey. Bu konuda Almanya'da daha fazla sorumluluk alabilir. En büyük bedeli ölen insanlardan sonra Türkiye ödedi. 911 km sınırı var. Mültecilere ev sahipliği yapıyor.

Yıldırım'dan DİTİP imamları yorumu! Hatalar olduysa...