BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  POLİTİKA

Başbakan Libya'ya verdiği sözü tuttu

Başbakan Erdoğan'ın Eylül ayında yaptığı ziyaret sırasında söz verdiği fizyoterapi merkezinin yapımı için çalışmalar başlıyor.

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Eylül ayında Libya'ya yaptığı ziyaret sırasında söz verdiği fizyoterapi merkezi projesine başlanması için çalışmalara hız verildi.

Fizyoterapi merkezi, Libya'da Kaddafi karşıtı ayaklanmanın başlamasından sonra en ağır çarpışmaların yaşandığı kentlerden biri olan Misrata'da yapılacak. Merkezde, çatışmalarda yaralanan ya da sakat kalanlar ile diğer hastaların tedavi görmesi planlanıyor.

TÜRKİYE'DEN LİBYA'YA HEDİYE

Türk inşaat şirketleri, Misrata'da beş polis karakolu ile bir polis merkezinin onarımını da üstlenecek. Bütün bu projeler, Türkiye'nin Libya'ya hediyesi olacak.

Bu amaçla inşaat şirketlerinin temsilcilerinin de bulunduğu bir Türk heyeti, Türkiye'nin Trablus Büyükelçisi Ali Kemal Aydın başkanlığında Misrata'yı ziyaret etti. Türk heyeti burada, Misrata yerel konseyi yetkilileri ile bir araya gelerek çalışmaların planlanması konusunu tartıştı.

Toplantıda konuşan Büyükelçi Ali Kemal Aydın, Başbakan Erdoğan'ın 16 Eylül'de Misrata'ya yaptığı ziyaret sırasında yaşanan coşkulu karşılamanın ve gösterilen sıcaklığın Türkiye ile Libya arasındaki sıkı bağların bir işareti olduğunu söyledi. Türkiye'nin Nisan ayında çatışmalarda yaralanan çok sayıda Libyalı'yı büyük bir operasyonla Misrata limanından gemiyle alarak Türkiye'ye tedavi için götürdüğünü hatırlatan Aydın, "Onurlu bir mücadele ile zorbalık ve diktatörlüğü yıktınız. Şimdi sizi daha büyük zorluklar bekliyor. Yaraların sarılması, ülkenin yeniden inşa edilmesi gerekiyor" dedi.

Bunun için Türkiye'nin her zaman destek vermeye devam edeceğini kaydeden Büyükelçi Aydın, "Türkiye bu süreçte hep yanınızda olacak" diye konuştu.

Aydın, Misrata'nın Türkiye için özel öneminin de altını çizerek, Başbakan Erdoğan'ın Misrata'ya söz verdiği fizyoterapi merkezini bir an önce yapmak istediklerini, ancak bunun için arsa tahsis edilmesi ve nasıl bir proje istendiğinin belirtilmesi gerektiğini ifade etti.

Aydın, "Türkiye Libya'nın yanındadır. Birlikte yapacak çok işimiz var. Biz hazırız, siz de hazırsanız hemen sahada somut çalışmalara başlayabiliriz" dedi.

Büyükelçi Aydın ile Misrata yerel konseyi yetkililerinin toplantısına katılan Türk iş adamları, onarımları yapılacak binalarla ilgili projelerini anlattı.

Polis merkezi ve karakolların yapımına birkaç gün içinde başlanacak. Karakolların ve polis merkezinin yenileme işlemi Türkiye'nin Libya'ya hediyesi olacak.

Başkent Trablus'a yaklaşık 210 kilometre uzaklıkta bulunan Misrata, Kaddafi güçleri ile Libya devrimini başlatan güçler arasında en şiddetli çatışmaların yaşandığı yerlerin başında geliyor. Misrata'daki çatışmalarda 1500 kişi hayatını kaybetti ve yaklaşık 13 bin kişi yaralandı. Ayrıca 1200 kadar Misratalı çatışmalar sırasında kayboldu ve bir daha kendilerinden haber alınamadı. Libya'nın Trablus ve Bingazi'den sonra üçüncü büyük kenti olan Misrata'daki binaların büyük çoğunluğu çarpışmalarda hasar görmüş ve önemli bir kısmı da kullanılamaz hale gelmiş bulunuyor. Kentin ana caddelerinde çatışmalarda isabet alan ve yanan tanklar hala duruyor.

THY SEFER BAŞLATIYOR

Öte yandan, Libya ekonomisinde önemli bir yer tutan kente, Türk Hava Yolları da sefer başlatıyor. 15 Aralık'ta başlayacak olan uçuşlar haftada dört gün yapılacak. Misrata; Trablus ve Bingazi'den sonra THY'nin Libya'daki üçüncü uçuş noktası olacak.

Türkiye'nin Libya Büyükelçisi Ali Kemal Aydın, temasları sırasında ayrıca kentte faaliyet gösteren iş adamları ile de bir araya geldi. Aydın burada yaptığı konuşmada, Başbakan Erdoğan'ın Misrata ziyareti sırasında belirttiği gibi Türkiye'nin kentte konsolosluk açmak istediğini söyledi. Aydın, Libya hükümeti ile bu konudaki temasların hızla devam ettiğini belirtti.

Türkiye'nin Libya'da sadece ticaret değil, yatırım da yapmak istediğini vurgulayan Aydın, "Ancak bunun için hukuki altyapı tamamlanmalı. Daha önce yapılan anlaşmalar var, ama yeterli değil. Serbest ticaret anlaşması, çifte vergilendirmenin önlenmesi anlaşması ve gümrük işbirliği anlaşması gibi anlaşmaları imzalamalıyız. Libya'daki bankacılık sorunları da aşılmalı. Ayrıca, Türkiye turizmde çok güçlü bir ülke. Hukuki altyapı sağlanırsa, Türk turizmcileri burada yatırım yapabilir. Bu da Libya'da işsizliğin azaltılması için büyük katkı sağlayabilir" dedi.