BIST 9.645
DOLAR 32,56
EURO 34,71
ALTIN 2.412,83
HABER /  DÜNYA

Başbakan itiraf etti: Mars'a çıktık ama...

Hindistan Başbakanı Modi, kız bebeklerin kürtajla aldırılmasına son verilmesi çağrısında bulundu

Abone ol

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, kız çocuklarının yaşam haklarını savunarak ailelere, kız bebeklerin kürtajla aldırılmasına son vermeleri çağrısında bulundu.

Modi, hükümetin kızlara daha fazla eşitliği teşvik etmek amacıyla başlattığı "Beti Bachao, Beti Padhao" (Kızı Kurtar, Kızı Eğit) programı vesilesiyle yaptığı açıklamada, "Kız çocuğunu öldürmeye hakkımız yok. Bir kız çocuğunun doğumu kutlanmalıdır" dedi.

KIZINI DİRİ DİRİ TOPRAĞA GÖMDÜ

Hindistan Başbakanı Modi, vatandaşlara, kızların ailelerin sırtına yük olduğu yönündeki eski inanışlara karşı koymaları çağrısında bulunarak insanların eğitimli gelinler istediğini ama kendi kızlarını eğitmeden önce birkaç kez düşündüklerini söyledi. 

Modi'ye programla ilgili açıklama yaparken Bollywood'un ünlü aktrislerinden Madhuri Dixit ile Kadın ve Çocuk Gelişimi Bakanı Maneka Gandi eşlik etti. 

Dixit de yaptığı konuşmada, "Mars'a ve Ay'a çıktık ama ne yazık ki bazıları hala kız çocuğunu yük olarak görüyor" dedi

BM'nin 2014 yılında yayınladığı rapor, Hindistan'da dünyaya gelen çocukların cinsiyetleriyle ilgili oranların "acil durum" teşkil ettiğini ortaya koymuştu.

Hindistan'da gebelik sırasında bebeğin cinsiyetinin belirlenmesi için yapılan testler konusunda katı yasalar uygulanıyor. Hükümetin çabalarına rağmen, ülke genelinde yasa dışı kürtajların yaygın olduğu belirtiliyor.

Hükümetin kampanyası, ülkede kız-erkek çocuğu doğumlarının en orantısız olduğu kuzeydeki Haryana eyaletinde başlatılırken, tüm eyaletlerde seçilmiş 100 bölgeye yayılacak kampanyada, bu oranları dengeleyen bölgeler ödüllendirilecek.