BIST 9.916
DOLAR 32,45
EURO 34,74
ALTIN 2.441,94

Başarıdan başarıya...

Dünya taekwondosu iki hafta boyunca Antalya’da buluştu. Türkiye Taekwondo Federasyonu’nun ev sahipliği ile üç ayrı büyük uluslararası organizasyon gerçekleştirildi.

Eğitim, spor, kültür ve sanayideki başarılar bir milletin geleceği açısından çok önemlidir.  Onun içindir ki bu alanlarda gördüğüm gelişmeleri sürekli paylaşmak isterim.

Önceki gün tüm medyada öne çıkan güzel bir spor haberi vardı. Taekwondo sporcusu 14 yaşındaki Selen Gündüz, kazandığı altın madalyanın seramoni töreninde ikinci olan İranlı sporcunun bayrak açmasına mukabil zarif bir hareketle Türk bayrağını öne çıkaracak şekilde açmıştı. Bu olay herkesin gözünde büyük bir takdir topladı. Sporda fair play önemlidir. Kırmadan, incitmeden, üzmeden yarış ve rekabet, yine sportmence neticeye saygı ve dostluğun korunması muazzam bir kabiliyet ister.   

Dünya taekwondosu iki hafta boyunca Antalya’da buluştu. Türkiye Taekwondo Federasyonu’nun ev sahipliği ile üç ayrı büyük uluslararası organizasyon gerçekleştirildi. Dünya Para-Taekwondo Şampiyonası, 4. Wold Taekwondo (WT) Başkanlık Kupası ve 6. Uluslararası Türkiye Açık Taekwondo Turnuvasına toplamda 7 bin sporcu ve spor insanı katıldı.

Türk Taekwondocular, Antalya’da düzenlenen 3 uluslararası organizasyonu 64’ü altın toplam 238 madalyayla tamamladı.

Dünya Para-Taekwondo Şampiyonasında, Türkiye 7’si altın 4’ü gümüş ve 7’si bronz olmak üzere toplam 18 madalya ile bayanlarda takım halinde dünya şampiyonu olurken, erkeklerde ise dünya ikincisi oldu.

4. WT Başkanlık Kupasında ise Türk taekwondocular 15’i altın, 17’si gümüş ve 22’si bronz olmak üzere 54 madalya elde ederken, gençler ve yıldızlar kategorilerinde Avrupa şampiyonalarına toplam 45 ekstra kota kazandı.

6. Uluslararası Türkiye Taekwondo Turnuvasında ise Türk sporcular müsabaka dalında 19’u altın, 27’si gümüş ve 41’i bronz olmak üzere 87, pumsede ise 23’ü altın, 21’i gümüş ve 35’i bronz olmak üzere toplam 79 madalya kazandı.

Türk sporcular, büyükler kategorisinde 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunlarına önemli puanlar topladı.

Bu başarılar uzun yılların birikimi, disiplinli ve özverili çalışmaların sonucudur.

Arkasında büyük emek vardır.

Adanmışlık bulunmaktadır.

Yaptığı işi en iyi yapmayı ülkü edinen, Türk sporunu ve sporcusunu yükseltmeyi hedef olarak belirleyen koca yürekli insanlarla bu günlere gelinmiştir.

Türkiye Taekwondo’nun anavatanı Kore’den sonra bu sporda dünyada en iyi olmuştur. İçinde mücadele olan, yüksek kondisyon, güç ve zekâ gerektiren bu spor tam da Türk gençliğinin karakterine uymaktadır.

Bu nedenledir ki, 2017’de Kore’nin Muju şehrinde yapılan Dünya Şampiyonasında Rusya, ABD ve Çin gibi ülkeler altın madalya alamazken Türkiye İki altın iki gümüş madalya kazanmıştır.

Dünya Taekwondo Federasyonu Başkanı Chungwon Choue, Avrupa Taekwondo Birliği Başkanı Sakis Pragalos isimleri bu spor için çok önemlidir. Her ikisi de Antalya’da idi. İkisinin de değerlendirmesi Türkiye’nin ev sahipliğinin, organizasyon kabiliyetinin eşşizliği noktasında birleşti.

Bu başarının arkasında olan isimlere de elbette yer vermek gerekiyor.

Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan her vesile ile diğer spor dallarında olduğu gibi başarılı Taekwonducularımızı onurlandırıyor. Her dünya ve olimpiyat şampiyonasında bizzat arıyor, sonrasında kabul ediyor bunun sporcuya ve antrenörüne motivasyonu inanılmaz.

Değerli Gençlik ve Spor Bakanınız Mehmet Muharrem Kasapoğlu ise sporun içinden gelen biri. Dolayısıyla federasyonlarımızın ihtiyaçlarını da, beklentilerini de çok gerçekçi bir şekilde görebiliyor. Sporda kimin nerede durması gerektiğini ve neleri başarabileceğini biliyor.

Spor Bakan Yardımcımız Hamza Yerlikaya, adı anılmadan geçilmesi mümkün olmayan bir değer. Sporcu olarak ay yıldızlı bayrağı göndere çekenlerdendi, şimdi spor dünyamızı yöneterek yine aynı gururu bize yaşatanlardan…

Kuşkusuz ki, Türkiye Taekwondo’sunun yaşayan efsane ismi Federasyon Başkanı Metin Şahin bu alanda elde edilen her başarının en büyük mimarıdır. İdeallerin adamıdır. Kendisini ülkesine, milletine, spora adamıştır.

Taekwondo Federasyonumuzun değerli yönetiminin, çalışanlarının ve Milli Takımlar Antrenörü Ali Şahin’in, çalışma arkadaşlarının, Anadolu’nun dört bir yanında bu spora gönül vermiş, çocuklarımızı başarıya odaklamış çok kıymetli Taekwondo hocalarımızın geceli gündüzlü emekleri olmadan bu başarıya ulaşabilmek imkânsızdır.

Dostum, arkadaşım Prof. Dr. Metin Şahin’le konuşuyorum, soruyorum “Bunca madalyadan sonra, apaçık başarıdan sonra hedef ne?”

Metin Şahin, Türk taekwondosunun emin adımlarla ilerlediğini belirterek, “Hedefimiz 2020 Tokyo. Orada büyük başarılar hedefliyoruz. İstiklal Marşımızı dinletmek ve bayrağımızı olimpiyatlarda göndere çektirmeyi amaçlıyoruz” diyor.

Ben bu manzaraya baktıkça ve 2020 Tokyo Olimpiyatlarını hayal ettikçe madalya alanlardan, şampiyonlardan daha çok gururlanıyorum…