BIST 10.677
DOLAR 32,23
EURO 35,02
ALTIN 2.443,42
HABER /  GÜNCEL

Barzani'den Türkiye'ye tek başlılık mesajı

Irak Kürdistan Yönetimi'nin Mesud Barzani'den sonraki güçlü adamı olan ve 'Kürt dosyası'nı elinde tutan Necirvan Barzani'den Türkiye'ye mesaj.

Abone ol

Irak Kürdistan Yönetimi'nin Mesud Barzani'den sonraki güçlü adamı olan ve 'Kürt dosyası'nı elinde tutan Necirvan Barzani, Erdoğan'ın Kürt sorunuyla ilgili yaptıklarının inkâr edilemeyeceğini ancak daha yapılacak çok iş olduğunu söyledi ve ekledi:

"Devlet tek başlı davranmalı, 'PKK realitesi'ni artık görmeli!"

Milliyet yazarı Hasan Cemal'ın dört gündür süren yazı dizisinde bu kez Necirvan Barzani konuşyor. Röportajında "Barış için altından bir fırsat olduğunu" vurgulayan Barzani, Erdoğan'ın yüzde 50 oy almasının önemli bir adım olduğunu söyledi.

BARIŞ UMUDU VAR MI?

Kandil ve Erbil'de karşısına çıkan en çok "barış için umut var mı?" sorusunun çıktığını kaydeden Hasan Cemal, bu soruyu Irak Kürdistan Yönetimi'nin ikinci ismi Necirvan Barzani'ye sordu.  

Mesud Barzani amcası oluyor. 1987'de kalp krizinden ölen babası İdris Barzani de yıllarını dağlarda geçirmiş çok önemli bir peşmerge komutanı. Necirvan Bey aynı zamanda Irak Kürdistan Yönetimi'nde 'Kürt dosyası'nı elinin altında tutan bir siyaset adamı...
Kürt sorununun çözümü için "Barış için altından bir fırsat var" diyen Barzanı, "Neden?" sorusunu ise şöyle yanıtladı.

"Çünkü Tayyip Erdoğan yüzde 50 oy alarak zaferle çıktı seçimlerden... BDP de çok başarılı... Meclis'e 36 milletvekili seçtirmek kolay iş mi?.. BDP'liler de bu sonuçtan mutlu olmalı... Ayrıca unutmayın, Öcalan'la da çok konuştu devlet bugüne kadar."

BARZANİ'DEN TÜRKİYE'YE ÖNERİLER

- Artık Ankara'nın 'PKK realitesi'ni görerek, bu realiteyi kabul ederek barışı planlaması...
- Ankara'da devletin çok değil, bugün artık 'tek başlı' davranması...
- Ve PKK'nın esas liderinin İmralı'da hapis bulunduğu gerçeğinin bir an bile gözden kaçırılmaması...
- Öcalan'ın 'İmralı koşulları'nın barış kapısının açılmasındaki büyük önemine göre kısa vadeli adımlar atılması, orta ve uzun vadenin planlanması...
- Elbette Hatip Dicle'nin, KCK tutuklusu bağımsız milletvekillerinin durumu ve genel olarak KCK tutukluları konusunda 'olumlu gelişmeler' kaydedilmesi...
- 10 bin kişinin yaşadığı Mahmur Kampı'yla ilgili olarak bir 'iyi niyet gösterisi' yapılması...
- Ankara'ya PKK arasındaki 'güven bunalımı'nı zamanla giderecek adımların mutlaka düşünülmesi...

TOP ANKARA'DA

"Top şimdi Ankara'da! Barış açısından altından fırsatın kullanılması için başlangıç hamlesinin Ankara'dan gelmesi lazım. Şu inkâr edilemez. Başbakan Erdoğan Kürt sorunuyla ilgili olarak çok önemli işler yaptı. Büyük siyasi riskler alarak yaptı. Bunlar unutulamaz. Ama bitmedi, daha yapılacak çok iş var barış adına..."