BIST 10.279
DOLAR 32,28
EURO 34,80
ALTIN 2.408,47
HABER /  DÜNYA

Barzani'den Kürt kampında şov!

Mesud Barzani Suriye'den kaçan Kürtlerin kaldığı kampları ziyaret etti.

Abone ol

İNTERNET HABER- Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi(IBKY) Başkanı Mesud Barzani, önceki gün Suriye’den kaçarak bölgeye sığınan 15 bin kişinin kaldığı kampı ziyaret etti.

Erbil’e 25 kilometre uzaklıkta kurulan Kawrgosk kampını ziyaret eden Barzani, burada alkış ve sloganlarla karşılandı. Barzani için Kawrgosk sığınmacı kampında geniş güvenlik önlemlerinin alınması ise dikkat çekti. Barzani’nin kamp ziyareti izdihama neden oldu.

Sığınmacılar, IBKY Başkanı’nı yakından görmek için adeta birbirini ezdi. Yoğun ilgiden memnun kalan Barzani, aracından inerek kalabalığı selamladı. Mesud Barzani daha sonra kampın içinde incelemelerde bulundu.

BARZANİ ŞOV
0.20130820175255.jpg
Mesud Barzani kamptakilerle el sıkıştı ve kucağına verilen bir bebeği öpüp sevdi. Barzani ardından yoğun kalabalık eşliğinde kamp alanından uzaklaştı.

Cihan Haber Ajansı’na(Cihan) konuşan Erbil Valisi Nevzad Hadi, Kawrgosk kampına yaklaşık 15 kişinin yerleştirildiğini ifade etti. Vali, 3 bin sığınmacının Bahirke kasabasına, 3 binden fazla sığınmacının ise Kuştepe bölgesindeki kampa yerleştirildiğini belirtti. Hadi, 3 bin sığınmacıyı da Süleymaniye şehrine yerleştirdiklerini aktardı.

Hadi konuşmasında sığınmacılara günde 3 öğün yemek dağıtıldığını kaydetti.
Kampta kalan bir çocuk annesi Hilime isimli kadın kendilerine en zor zamanlarında kucak açan Barzani’ye minnettar olduklarını dile getirdi.

Suriye'nin Kürt bölgesinde yaşayan yaklaşık 20 bin kişinin Irak Bölgesel Kürt Yönetimi tarafına geçmesi, bölgede özerk yönetim ilan etmeye hazırlanan PYD'yi endişelendirdi.

PYD TEPKİ GÖSTERDİ 

Bazı muhalif Kürtlere göre, Rojava olarak bilinen bölgenin doğu bölümünde çatışmalar olmamasına rağmen halkın evlerini terk etmesi PYD'nin baskısından kaynaklanıyor.

"HALK KÖYLERİNE GERİ DÖNSÜN"

İki yıl önce bölgeye yerleşen PYD, halkın geri dönmesi için bazı bölgelerdeki kontrol noktalarını kaldırmaya başladı. Kürt haber ajansı Rudaw'a konuşan PYD yöneticilerinden Muhammed Musa Kıno, Kobani bölgesindeki köylere yakın kontrol noktalarını boşaltacaklarını söyledi. Kıno, Kobani bölgesinde savaşın durduğunu belirterek, halkın artık köyüne dönebileceğini ileri sürdü.

PYD, GÖÇMENLERE KUCAK AÇAN BARZANİ'YE KIZDI

Bu arada PYD'ye yakınlığıyla bilinen Batı Kürdistan Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM) bir açıklama yaparak, halkın göçe zorlandığını iddia etti. TEV-DEM, Rojava bölgesindeki Kürtleri kabul eden Irak Bölgesel Kürt Yönetimini de eleştirerek, bu tavrın Kürt halkına hizmet etmediğini ileri sürdü.

Açıklamada, "Kürt ulusal kongresinin toplanmaya çalışıldığı bir dönemde Federal Kürdistan Bölgesi yönetiminin uyguladığı ambargo Batı Kürdistan halkını cezalandırma boyutuna vardı. Bu Kürt halkına değil düşmanlarına hizmet ediyor." denildi. Açıklamada, baştan beri PYD'nin baskılarına maruz kalan en büyük Kürt partilerden Azadi ve El Parti'nin Kürtlere yönelik baskının ortakları olduğu iddia edildi.

barzani-kurtlerle.jpg