BIST 10.677
DOLAR 32,22
EURO 34,97
ALTIN 2.428,20
HABER /  DÜNYA

FBI ajanı mafya lideri mahkum oldu

Hayatı filmlere konu olan, mafya liderliğine kadar yükselen FBI ajanı James Bulger'in davası sonuçlandı.

Abone ol

İNTERNET HABER- Yıllar sonra Amerikan Federal Soruşturma Bürosu FBI'ın en çok arananlar listesinde yer alan James Bulger, 16 yıl boyunca polisten kaçmayı başardı. 81 yaşında evinde 822 bin dolar nakit para ve 30´dan fazla silahla yakalandı. James Bulger'in mahkemesi 2 yılda sonuçlandı.

Bulger, cinayet, şantaj ve haraç almak gibi 30´u aşkın suçtan ötürü ömür boyu hapse mahkum edildi.

BU GÜNE KADAR HAYATI 4 FİLME KONU OLDU

Hayatı filmlere konu olan James Bulger bugünlerde Amerika Birleşik Devletleri'nin en çok konuşulan şahısları arasında.

James Bulger, 1970´li yıllardan itibaren Boston şehri ve çevresinde İrlanda asıllı Amerikalıların oluşturduğu Winter Hill çetesinin liderliğini yaptı.

James'i o yılların diğer mafya babalarından farklı kılan ise, mafya liderliği yaparken aynı zamanda FBI için muhbirlik yapmış olması ve bu yüzden FBI'in James'in 20 yılı aşkın süre işlediği suçları görmezden gelmesi.

KÖSTEBEK FİLMİ ONUN HAYATINI KONU ALIYOR

James'in hayatı o kadar ilginç ki, 2006 yılında Leonardo DiCaprio, Matt Damon ve Jack Nicholson'un başrolünü üstlendiği, 4 Oscar ödüllü "The Departed" filminin konusunu oluşturuyordu.

James Bulger suç işlemeye çok küçük yaşta başladı.  Henüz 14 yaşında iken hırsızlıktan yaklaşık 5 yıl hapse mahkum oldu.

27 yaşındayken gasp ve soygundan ötürü 9 yıl yine hapis yatan Bulger, bu süreçte CIA'in meşhur ´zihin kontrol ilaçları geliştirilmesi´projesinde 18 ay denek olarak kullanıldı.

PATRONUNU ÖLDÜRDÜ ÇETENİN BAŞINA GEÇTİ

1968 yılında hapisten çıktıktan kısa bir süre sonra, Boston'da o günlerin en büyük İrlandalılar çetesinin lideri olan Donald Killeen'in çetesine katıldı. İddialara göre İrlandalı mafya örgütlerinin uzun süren karşılıklı kavgalarında, kendi çetesinin kaybedeceğini anlayınca rakip İrlandalı mafya grubunun lideri Howie Winter ile anlaştı ve bağlı olduğu mafya babası Killeen'i öldürdü. Ardından da çetesinin  liderliğe geçti.

Winter ve James ikilisi, güçlerini birleştirerek, 1972 yılından itibaren Güney Boston'daki yeraltı suç örgütlerini kontrol etmeye başladılar ve sayısız suça imza attılar.

1974 yılına gelindiğinde, FBI, James Bulger'e bir teklif sundu; ya meşhur İtalyan asıllı Amerikalıların mafya grubu (günümüzde de varlığını sürdüren Patriarca ailesi) hakkında casusluk yapmayı kabul edecek ya da işlediği suçlardan ötürü hapse girecek...

FBI o günlerdeki mafya ve çeteleri temizlemek için uğraşıyordu ve  bu nedenle birçok köstebekle çalıştı.

SAYISIZ SUÇTAN ARANIYOR

Teklifi kabul eden James Bulger, 1974'ten itibaren 20 yıl boyunca bir yandan FBI için muhbirlik yaparken bir yandan da uyuşturucu ticareti, tefecilik, yasadışı kumar oynatma, haraç kesme, soygun ve adam öldürme gibi sayısız suç işledi

Bulger'in yönettiği Winter Hill çetesinin öldürdüğü insanların sayısının düzinelerce olduğu tahmin ediliyor. Bulger bu süreçte,  kendi arkadaşlarının da aralarında olduğu pek çok mafya üyesini  FBI'a rapor ederek uzun yıllar boyunca ayakta kalmayı başardı. 1982 yılında ise birçok Amerikan polisiye filminde tanık olduğumuz bir olay yaşandı.

James Bulger'ın birini öldürdüğünü gören bir şahit, gördüklerini FBI'a haber verdi. İhbarı öğrenen bir FBI ajanı ise durumdan James Bulger'ı haberdar etti ve Bulger kendisini ihbar eden kişiyi de öldürdü.

FBI İHBARCIYI HABER VERDİ VE...

Öldürülen ihbarcının ailesi ise Amerikan Federal Hükümeti aleyhinde dava açtı ve devlet aileye tazminat ödemeye mahkum oldu. Ancak önemli bir elemanını kaybetmeyi göze alamayan FBI, James Bulger hakkında bir işlem yapmadı.

James Bulger hakkındaki en ilginç detay ise küçük erkek kardeşi William Bulger'in 1978-1996 yılları arasında Massachusetts Eyalet Senatosu Başkanlığını yürütmesi.

90'lı yıllara gelindiğinde James'in bölgenin uyuşturucu ticaretindeki rolü üstü kapatılamaz boyutlara ulaşıyor ve yerel medya tarafından açıkça dile getirilmeye başlanıyor.

1995 yılında, Bulger'in aynı zamanda FBI için de çalıştığının açık belgeleri medyaya yansıyınca, FBI eleştiriler karşısında çok zor durumda kaldı ve Bulger hakkında gizli yakalama kararı çıkarttı.

YAKALAMA KARARI BİLDİRİLİNCE KAÇTI

Bulger  tatil için gittiği New York'ta, yakalama kararından yine başka bir FBI ajanı tarafından bilgilendirildi ve bir daha Boston'a geri dönmemek üzere kayıplara karıştı.

FBI uzun yıllar boyunca Bulger'i gerçekten bulmaya çalışmadığı konusunda eleştirile dursun
16 yıl boyunca polisten kaçmayı başaran mafya babası, bu sürenin 12 yılında FBI'in en çok aranan 10 kişi listesinde yer aldı ve başına 2 milyon dolar ödül konuldu.

2011 yılında, FBI, James'i 81 yaşında, Kalifornia'nın Santa Monica sahilindeki evinde yakalayarak, yargılanmak üzere tekrar Boston´a getirdi. Yakalandığında evinde 822 bin dolar nakit para ve 30'dan fazla silah bulunan Bulger,  19 kişiyi öldürmekten ve diğer birçok suçtan yargılandı. 

ÖMÜR BOYU HAPSE MAHKUM EDİLDİ

83 yaşındaki mafya babasının geçtiğimiz günlerde mahkemesi sona erdi. Ancak davada tanıklık yapan birçok kişinin de James gibi suçlular olmasından ötürü, bazı cinayetler için kanıtlar yeterli bulunmayarak, yalnızca 11 kişiyi öldürmekten suçlu bulundu.

Toplamda 31 farklı suçtan hüküm giyen Bulger, ömür boyu hapse mahkum edilen Bulger ise suçlamaların hiçbirini kabul etmeyerek, FBI ile karşılıklı anlaşması olduğundan ötürü yaptığı hiçbirşeyin suç sayılamayacağını iddia etti.