BIST 10.320
DOLAR 32,22
EURO 35,13
ALTIN 2.466,14
HABER /  DÜNYA

Barzaniden Bağdata uyarı

Irak'ta petrol merkez yönetimle bölgesel yönetimi karşı karşıya getirdi. Barzani, Bağat'ı sert bir dille uyardı.

Abone ol Irak'ta merkezi Bağdat hükümeti ile Bölgesel Kürt Yönetimi (BKY) arasında petrol kaynaklarının yönetimi konusundaki anlaşmazlık her geçen derinleşiyor.

Evrensel İnsan Hakları Beyannamesi'nin 60. yıldönümü nedeniyle Erbil'de düzenlenen tören sonrasın basının sorularını cevaplayan Barzani, Irak Petrol Bakanı Hüseyin el-Şehristani'yi tek taraflı hareket etmeme konusunda uyardı.
BKY'nin yabancı şirketlerle yaptığı petrol arama ve çıkarma anlaşmalarının Irak anayasasına uygun olduğunu savunan Barzani, önümüzdeki yılın başından itibaren Irak sınırları dışına günde 100 bin varilden başlayarak petrol ihraç etmeye hazır olduklarını açıkladı. Bağdat ve Erbil arasında BKY'nin imzaladığı anlaşmaların meşruiyetini tespit etmek için bir komite kurulduğunu hatırlatan Barzani, sorununun mevcut anayasaya saygı çerçevesinde çözüleceğine inandığını kaydetti.

Geçen hafta da BKY Tabii Kaynaklar Bakanı Ashti Hawrami, Dohuk'taki Tawki ve Erbil'in güneyindeki Tak Tak petrol sahalarından 2009 yılı başından itibaren petrol ihraç edeceklerini açıklamıştı. Petrol sevkiyatının Türkiye'nin Ceyhan limanına yapılacağını kaydeden Hawrami, günde 100 bin varille başlayarak sene sonunda 250 bin varile ulaşmayı hedeflediklerini kaydetmişti.

Petrol Bakanı Şehristani bugüne kadar birkaç kez BKY'nin yabancı petrol şirketleriyle imzaladığı anlaşmaların illegal olduğu yönünde suçlamalarda bulunmuştu. Başbakan Nuri el-Maliki de geçen ay Kürt yönetimine bir çok konuda ağır eleştiriler yöneltmiş ve aynı şekilde imzalanan anlaşmalar nedeniyle Erbil'i anayasaya aykırı hareket etmekle suçlamıştı. BKY ise dün Maliki'nin tüm suçlamalarına yazılı olarak sert cevaplar vermiş ve Maliki'yi "Sözde anayasaya dayanırmış gibi yapıp anayasayı ihlal etmekle" suçlamıştı.