BIST 10.209
DOLAR 32,37
EURO 34,79
ALTIN 2.396,85
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Barzani Türkiye'nin mesajını aldı

Kuzey Irak'a giden Bakan Davutoğlu, Barzani'nin Türkiye'nin mesajını aldığını söyledi.

Abone ol
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Erbil'de bölgesel Kürt yönetiminin lideri Mesut Barzani kritik bir görüşme gerçekleştirdi. 
 
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun, Irak'ın kuzeyindeki bölgesel Kürt yönetiminin başkanı Mesut Barzani ile gerçekleştirdiği görüşme sonrasında ortak bildiri yayımlandı.  

ORTAK BİLDİRİ

Suriye'deki çatışmalar sonucu insani kayıplar ve yıkımın tahmin edilemez boyutlarda olduğu ifade edilen bildiride, ''Her iki taraf Suriye rejiminin ve izlediği politikaların ülke içinde mezhep ve etnik çatışmaları provoke etmek yönünde izlediği politika ve eylemlerin ülkede durumu daha da güçleştireceğini kaydetti'' ifadesi yer aldı.  

SURİYE İÇİN İŞBİRLİĞİ

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamayla duyurulan bildiride, şu ifadelere yer verildi:

''Suriye'deki gelişmeler ayrıca bölgesel güvenliğe, istikrara da tehdit oluşturmaktadır. Bu her anlamda kabul edilemezdir. Her iki taraf da Suriye'de siyasi geçiş sürecinin barışçıl bir şekilde gerçekleşmesi konusundaki taahhütlerini ifade ettiler. Ayrıca Suriye'nin geleceğinin yalnızca Suriye halkının özgür iradesiyle belirlenebileceğinin altını çizdiler. Suriye;deki tüm vatandaşların eşit haklar ve özgürlüklerden faydalanacağı, demokratik, özgür ve çoğulcu Suriye için ve Suriye halkının meşru taleplerinin yerine getirilmesine destek vermek için işbirliği yapmaya ve çabaları eşgüdüm halinde yürütme noktasında görüş birliğine varıldı. Her iki taraf Suriye'deki istikrarsızlık ve kaos konusunda duyduğu derin kaygıyı paylaştı. Suriye'de otorite boşluğundan istifade etmeye çalışacak her türlü şiddete başvuran grup ya da örgütün ortak bir tehdit olarak algılanacağı konusu da vurgulandı. Yeni Suriye'de her türlü terörist ve aşırıcı grubun varlığına izin verilmemelidir. Bölgenin barış ve istikrarı için iki taraf da istişare ve işbirliğine devam etme konusunda mutabık kaldılar.''

MESAJIMIZI ALDI

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Barzani ile 3,5 saatlik görüşmesinin ardından Erbil Valisi Nevzat Hadi ile teravih namazını kılmak için Celil El-Hayat Camisi'ne gitti.

Namazın ardından basın mensuplarına kısa bir açıklama yapan Davutoğlu, şöyle konuştu:

"Türkiye'nin beklentilerini çok açık bir şekilde Barzani yönetimine ilettik. Bölgesel yönetimle öncelikle Suriye başta olmak üzere terörle mücadele konularında görüşmeler yaptık. Türkiye'nin beklentileri çok açık. Kendileriyle bölgeyle ilgili hem vizyonumuzu hem de kaygılarımızı açık bir şekilde paylaştık. Birlikte atılacak adımlar üzerine anlayış birliğimiz var. Ayrıca gelecekle ilgili kaygılarımızı da paylaştık. Bölgesel yönetim mesajımızı aldı."