BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

Barzani dil bağını kesti

K. Irak'ta dil birliği.. Barzani bölgesinde yaygın olarak konuşulan Kurmanci lehçesi yasaklandı.. Peki amaç ne?

Abone ol

Kuzey Irak'taki Kürt Yönetimi, ortak bir dil oluşturmak için 'Kurmanci' lehçesinin Süleymaniye ve Erbil'deki okullarda öğretilmesini yasakladı.

TÜRKİYE'YE SINIR ÇEKTİ

Kurmanci latin alfabesiyle yazılıyor. Soranice ise Arap albabesiyle yazılıyor. Bu yasakla dil birliğine adım atılıyor. Barzani Arap alfabesini kabul ederek Irak Anayasası'na bağlı kaldığını gösterdi. Bir önemli diğer anlamı da Türkiye'ye mesaj.. Barzani bölgesinde konuşulan kurmanciyi Türkiye'deki Kürtler de kullanıyor. Bu yasakla Barzani küzeydekilerle arasına sınır çekmiş oldu.. Soranice'yi kabul ederek Irak'taki Kürtlerle ortak bir dil birliğine girdi.

KURMANCİ LEHÇESİ

Kurmanci (Merkez Kürtçe, Kurdmanci) en yaygın Kürt lehçesi. 8-10 Milyon kişiden tarafından Türkiye, Suriye, Irak, İran ve Ermenistan'da konuşulmaktadır. 1930'lu yıllardan itibaren Kurmanci Kürt-Latin alfabesi ile yazılıyor ve şu anda dil genişletme sürecini yaşıyordu.

AMAÇ ORTAK DİL

Irak Bölgesel Kürt Yönetiminin bu çabalarındaki amacın ortak bir Kürt Dili oluşturmak olduğu belirtiliyor. Bölgesel Kürt Yönetimi bu amaçla daha önce de Kürt Dil Enstitüsü kurmuştu. Barzani'nin denetimindeki Erbil, Dohuk, Zaho'da Kurmanci, Celal Talabani'nin etkili olduğu Süleymaniye bölgesinde ise Soranice lehçesi kullanılıyor.