BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Baro Başkanına soğuk duş

Türban tartışmaları Baro Başkanları toplantısına sıçradı.

Abone ol

TBB Başkanı Özok, değişikliğin Anayasa’ya aykırı olduğunu söyledi, 24 Baro Başkanı ise “Türban konusunda sizin gibi düşünmüyoruz” diyerek değişikliğe destek verdi.

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Özdemir Özok, Anayasa’nın başlangıç bölümünde laiklik ilkesi bulunduğu sürece türbanı üniversitelerde serbest bırakmayı amaçlayan yasal düzenlemelerin, geçmişte olduğu gibi Anayasa’ya aykırılık iddiasıyla karşı karşıya kalacağını söyledi.

BAZI BARO BAŞKANLARINDAN İTİRAZ

Özok’un konuşmasının ardından söz alan Kırşehir Barosu Başkanı Gökhan Maraş, Özok’un, toplantının kendi konuşma bölümünü basına açıp, diğer baro başkanlarının konuşma bölümlerini basına kapatarak, usul hatası yaptığını savundu.

Özok’un türban konusundaki açıklamalarına tepki gösteren Maraş, “Türban konusunda sizin gibi düşünmüyoruz, özgürlüklere destek veriyoruz. Anayasa değişikliği teklifinizdeki milletin tarifi konusunda sizin gibi düşünmüyoruz. Bir siyasi parti hakkında da yandaş tabirini kullanmanızı kınıyoruz” dedi.

Maraş, Özok’un, tüm baroları ve başkanlarını temsil eden şekilde konuşmasının yanlış olduğunu söyledi.

Maraş’ın ardından Sivas Baro Başkanı Mustafa Coşkun da söz istedi. Bazı baro başkanlarının, her söz isteyene söz hakkı verilemeyeceği yönündeki sözleri üzerine salon dışına çıkan Coşkun, aralarında Kayseri, Trabzon, Sivas, Kırşehir, Erzurum, Kahramanmaraş, Malatya, Erzincan, Düzce, Rize baro başkanlarının da bulunduğu 24 baro başkanının adının yer aldığı basın bildirisini okuyarak, gazetecilere dağıttı.

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİNİ DESTEKLİYORUZ

Coşkun, üniversitelerde kılık-kıyafete ilişkin yasaklamalar nedeniyle yıllardır mağduriyet yaşandığını ifade ederek, Anayasa ve yasaların eğitim-öğretim hakkını tümüyle ortadan kaldıracak şekilde yorumlanmasıyla insan hakları ve hukukun üstünlüğü ilkelerine aykırı davranıldığını savundu.

Coşkun, üniversitelerde eğitim ve öğretim hakkının önündeki yasakların kaldırılmasına yönelik Anayasa değişikliklerine ilişkin yasama çalışmalarını desteklediklerini kaydetti.

Coşkun’un bildiriyi okumasının ardından bildiride adı geçen Bolu Barosu Başkanı Gazanfer Günler, bildirinin, kendisi görmeden kaleme alındığını belirterek, içeriğine katılmadığını açıkladı.

Daha sonra, salondan çıkan İzmir Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Muhittin Üstündağ, Coşkun’un okuduğu bildiride adı geçen baro başkanlarından bazılarının bildiriden haberdar olmadığını söyledi ve bu baro başkanlarının isimlerinin haberlerde yer alması halinde gazeteciler ve çalıştıkları kuruluşlar aleyhinde dava açacaklarını ifade etti.

Toplantıya, 78 baro başkanından 7’si mazeretli 19’u katılmıyor. Baro Başkanları toplantısı devam ediyor.