BIST 10.168
DOLAR 32,22
EURO 35,12
ALTIN 2.473,16
HABER /  DÜNYA

Barış süreci eski geleneklere hayat verdi

Şırnak’taki bir düğünde, barış süreciyle birlikte oluşan olumlu havanın ardından, eski gelenekler tekrar yaşatılmaya başlandı.<br/>Şırnak’ta...

Abone ol

Şırnak’taki bir düğünde, barış süreciyle birlikte oluşan olumlu havanın ardından, eski gelenekler tekrar yaşatılmaya başlandı.
Şırnak’ta Cafıri aşireti mensupları, eski geleneklerle düğün törenlerini gerçekleştirdi. Atın üstünde getirilen gelinle, 3 gün 3 gece düğün töreni yapıldı. Cafıri aşireti ileri gelenleri, çözüm süreciyle birlikte gençlerin artık dilediği gibi düğün yaptıklarını söyledi. Yeni Mahalle Muhtarı ve Cafıri aşireti ileri gelenlerinden Mele Sait Külter, zamanın birlik ve kardeşlik zamanı olduğunu kaydetti. Külter, "Daha evvel, 1980’den önce bu gün yaptığımız kültürümüzdü. Biz 1 gün veya 2 gün gelin getiriyorduk, at sırtında. Bazen 1 gece yolda kalıyorduk. Orada bütün civar köyler, komşu köyler hepsi bizimle geliyordu. Birbirimizle tanışırdık. Tabi biz o sıra, gelinimizi aynı o kırmızı örtüyle başından örtüyorduk, getiriyorduk. 3 gün 3 gece biz düğünümüzü halayla yapıyorduk. Darbe sonrası çok sayıda kişi yakalandı, gözaltına alındı, birçoğu kayboldu. 50 binden fazla evladımız, Türkiye’de öldürülmüş. Ölmüş veya öldürülmüşler. Biz bu kanı istemiyoruz. Biz barış istiyoruz. Şimdi bir süreç var. Allah onlardan razı olsun aramıza bir süreç konmuş. Biz kan dökmek istemiyoruz, biz sadece barış, kardeşlik istiyoruz. Ama şimdilik bu süreçten eski kültürümüze dönmek istiyoruz. Biz hepimiz buradan oraya yürüyerek gidip, eski kültürümüzdeki gibi gelini atın üzerine bindirdik. Kültürümüzü seviyoruz, bundan sonra inşallah kültürümüz devam edecek" dedi.
Cafıri aşiretinin önde gelenlerinden Ömer Külter ise, kültürlerinin eskiden çok daha kaliteli yaşandığını, ancak gençlerin çatışmalarda ölmesiyle birlikte artık düğün dahi yapmadıkların ifade etti. Ömer Külter, çözüm süreci ile birlikte artık gençlerin dilediği gibi düğün yapmaları için, herhangi bir engelin olmadığını kaydetti.
(İHA)