BIST 10.046
DOLAR 32,42
EURO 34,76
ALTIN 2.420,13
HABER /  DÜNYA

Barack Obama için fırtına yaklaşıyor

ABD'de ara seçimler bugün yapılıyor. Seçmenin büyük bir bölümü ise Obama'nın bulunduğu Demokrat kanattan memnun değil.

Abone ol

ABD'de Obama iktidarının bir nevi güven oylamasına tabi tutulacağı ara seçimler için Amerikalı seçmenler bugün sandık başına gidiyor. Cumhuriyetçilerin Temsilciler Meclisi’nde kontrolü ele geçireceklerine olan inançları tam. Senato’daki yarışta ise Demokratların çok az bir üstünlük sağlaması bekleniyor.

Washington Post'un haberine göre, seçimlerin bir gün öncesinde seçim kampanyasını tamamlamış olan ABD Başkanı Barack Obama, günü Beyaz Saray’da geçirdi. Obama, “American Idol” dahil bazı radyo programlarında söyleşilere katılmayı tercih etti.

FIRST LADY'DEN SAKİN OLUN ÇAĞRISI

Diğer yandan, seçim kampanyasına Pennsylvania’da devam eden Michelle Obama, son derece gergin olan seçmenlere sakin olun çağrısı yaptı. Obama’nın yardımcısı Joe Biden ise Vermont’da seçmenlere seslenerek, Cumhuriyetçilerin tekrar güç kazanmasını sağlamamalarını istedi.

Seçim kampanyasında partilerin yaptığı harcamaların dört milyar dolar civarında olduğu düşünülüyor. ABD’liler, işsizliğin yüzde 9.6 olmasının yanında, milli borç ve bütçe açığından oldukça büyük endişe duyuyor. Ekonomik kaygıların Demokratlar için büyük kayıplara neden olması beklenirken, Cumhuriyetçiler alacakları zaferle 2012 başkanlık seçimlerini de etkileyecek bir sonuç çıkarmak istiyor.

ANKETLER NE DİYOR?

NBC News ve Wall Street Journal’ın yarın yapılacak ara seçimler öncesinde yaptığı ankete göre, seçmenlerin neredeyse yarısı Kongre’nin Cumhuriyetçilerin kontrolünde olduğunu görmek istiyor.

Bu sonuç, iki hafta önce yapılan ve katılımcıların hem Temsilciler Meclisi hem de Senato’da Cumhuriyetçileri çoğunlukta görmek istediklerini belirten görüşünün değişmediğini ortaya koydu. Demokratlar, anket sonuçlarını “yıkıcı” kabul ederken, son iki yılda Demokrat Parti’nin gösterdiği yönetimin cezalandırıldığını belirtti.

Ankette yer alan seçmenlerin yüzde 49’u Kongre’yi Cumhuriyetçilerin kontrol etmesini isterken, Demokratların kontrolünü devam ettirmesini isteyenler yüzde 43. Katılımcıların yüzde 40'ı Temsilciler Meclisi ve Senato’nun Cumhuriyetçilerin kontrolünde olmasının iyi bir şey olacağını düşünüyor. Buna karşı çıkanlar ise yüzde 34.

SANDALYE SAYILARI DEĞİŞECEK

Bağımsız raporlar da seçimlerin ardından sandalye dağılımında büyük bir değişiklik yaşanacağını gösteriyor. Cook Raporu, Cumhuriyetçilerin Temsilciler Meclisi’nde 50 ile 60, Rothenberg Raporu ise 55 ile 65 arasında sandalye kazanacaklarını ileri sürdü. İki rapor da Cumhuriyetçilerin Kongre’de kazanabileceği sandalye sayısını altı ile sekiz arasında olacağını tahmin etti.

Cumhuriyetçilerin 435 sandalyeli Temsilciler Meclisi'nde üstünlük sağlamaları için 39, 100 sandalyeli Senato'da ise 10 sandalye kazanması gerekiyor.

EKONOMİK DURUMDAN RAHATSIZLAR

Bin kayıtlı seçmenin yer aldığı ankette ortaya çıkan en çarpıcı sonuçlardan biri, ABD’lilerin yüzde 84’ünün ülkedeki ekonomik durumudan memnun olmaması. Ayrıca, katılımcıların yüzde 60’ı ülkelerinin iyi bir yönde ilerlemediğini düşünüyor. Yüzde 47’sini Demokratların oluşturduğu katılımcıların yüzde 63’lük kısmı, Başkan Barack Obama’nın ülkeyi yönetme şeklinde “belirgin” bir değişiklik görmek istediklerini belirtti.