BIST 10.209
DOLAR 32,37
EURO 34,77
ALTIN 2.393,05
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

CHP'de 'cicim' ayları çabuk bitti

CHP lideri Kılıçdaroğlu ile Genel Sekreter Önder Sav arasında kılıçlar çekildi. Genel başkan seçiminin de içinde olduğu bir kurultay sürpriz olmayacak.

Abone ol











ANKARA- Yargıtay Başsavcılığının tüzükle ilgili uyarı yazısı sonrası CHP'de kılıçlar çekildi. Önder Sav'ın desteğiyle genel başkan koltuğuna oturan Kemal Kılıçdaroğlu 5 ay süren balayının ardından karşı karşıya geldi.

Buna neden olan tartışma genel sekreter yetkilerini tırpanlayan yeni tüzüğün uygulanmasıyla ilgili Yargıtay Başsavcılığı kararı. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu Genel Sekreter yetkisini sınırlayan ve 13 genel başkan yardımcısı atamasını sağlayan yeni tüzüğü uygulamaya karar verdi.

Aklında mevcut MYK üyeleri dışında yeni genel başkan yardımcısı isimleri de bulunan Kılıçdaroğlu’nun bu kararı Sav ekibinde “Tasfiye mi ediliyoruz” yorumlarına neden oldu. Bunu kabul etmeyen Önder Sav ekibi ise yeni tüzüğün demokratik olmadığını belirterek olağanüstü tüzük kurultayı istedi.

Sav'ın restine Kılıçdaroğlu da "toplumda esen rüzgar"ına dayanarak "Genel başkanlık seçimi de yapalım" resti çekti. CHP kulislerinde olağanüstü kurultay için tarih bile konuşulmaya başlandı:
27 Kasım.

Edinilen bilgiye göre yeni tüzükten rahatsız olan Genel Sekreter Önder Sav geçtiğimiz cuma günü kurmaylarıyla bir araya geldi. Yetkileri genel başkanda toplayan yeni tüzüğün demokratik olmadığını savunan Sav, tüzüğün uygulanamayacağını Başsavcılığın yazısının da hukuki olmadığını savundu.

KILIÇDAROĞLU'NDAN KURULTAY'A RET

Sav bu durumda eski tüzüğe dönülecek bir kurultay önerisi getirdi. Bu düşüncesini Kılıçdaroğlu ile de paylaşan Sav çok açık ret yanıtı aldı. Bu yanıt ipleri kopardı. Sav'ın tüzük kurultayı ısrarına Kılıçdaroğlu da “O zaman seçimli kurultay yapalım” diye rest çekti.

Tartışma son toplantısını yapan MYK'da da gündeme geldi. Kılıçdaroğlu Parti Meclisi toplantısında yeni tüzüğe göre genel başkan yardımcılarını belirleyeceğini söyledi. Sav ise, “Başsavcılığın yazısı hukuki dayanaktan yoksundur. Tüzük kurultayını toplayarak demokratik hükümlere geri dönelim” önerisini tekrarladı. Edinilen bilgiye göre 21 MYK üyesinin 18'i Sav'a destek verdi.

GÖZLER PARTİ MECLİSİ'NDE

MYK toplantısında bir karar alınmadı. Şimdi gözler 3 Kasım'da yapılacak Parti Meclisi'nde. Edinilen bilgiye göre Kılıçdaroğlu PM toplantısında yeni tüzüğe göre atamaları yapacak. Ancak bundan sonra karşı çıkanların itiraz hakkı bulunuyor.

SAV DELEGE GÜCÜNE GÜVENİYOR

Sav ekibi bu durumda bir önerge ile kurultay talebinde bulunacak. Önerge gizli oylama ile oylanacak. Kurultay kararının çıkması için PM üyelerinin yarısından fazlasının destek vermesi gerekiyor. Sav ekibi Parti Meclisi’ndeki gücüne güvenerek bu kararı çıkartabileceği beklentisinde. Yine Kurultay'da da delege gücüne güvenen Sav ekibi eski tüzüğün uygulanması kararı çıkartabilir.

KILIÇDAROĞLU'NUN YENİ LİSTESİ?

Kılıçdaroğlu ile Sav'ı karşı karşıya getiren tüzük krizinin arkasında belirlenecek 13 genel başkan yardımcısının ismi bulunuyor. Bugüne kadar yeni tüzüğe göre mevcut MYK üyelerinin büyük kısmının genel başkan yardımcısı olarak atanması beklenirken Kılıçdaroğlu'nun aklında başka isimler de bulunduğu konuşulmaya başlandı. İddialara göre Kılıçdaroğlu Sav'a yakın bazı isimleri genel başkan yardımcısı olarak atamayacak, kendisine yakın başka isimleri görevlendirecek. İşte bu durum Sav ekibinde "Tasfiye ediliyoruz" endişesine neden oldu.

3 Kasım'da yapılacak toplantı öncesi her iki tarafın süreci yeniden değerlendirmesi bekleniyor.