BIST 9.916
DOLAR 32,52
EURO 34,86
ALTIN 2.438,79
HABER /  EKONOMİ

Bankalar artık bundan da para alacak

Bankalara soru sormanın da artık bir bedeli olacak

Abone ol

Bankadan kredi çekmek için teklif istediniz ya da banka size kredi teklifinde bulundu ise bunun bir bedeli var. Bankaların yeni kazanç kapısı ‘Kredi teklif bedeli’.

Bankaların kendilerinden kredi kullanan müşterilerine çıkardığı dosya masrafı, hayat sigortası bedeli, ekspertiz ücreti, hesap işletim ücreti gibi masrafları görüp ‘Kredi almadım bankaya kredi borcum yok’ diye sevinmeyin. Banka size ‘Kredi verebiliriz ister misiniz?” diye sordu ya da bir bankanın kapısından girip kredi olanaklarını incelemek için bankadan teklif istedi iseniz sizde bankaya borçlandınız demektir.

Şikayet Portalı Şikayetvar’a gelen şikayetlere göre tüketiciler kredi kartı ya da maaş hesabı olan bankalardan kredi kullanmamalarına rağmen ‘Kredi teklif bedeli’ istenildiğine dikkat çektiler.

İşte tüketiciler açıklamaları;

BANKACILIK İŞLEMLERİNDEN KESİLMEDİK ÜCRET KALMADI

“Hesabımı kontrol ettiğimde hesap işletim ücreti adı altında dört defa 60 TL kesildiğini ayrıca bankadan herhangi bir kredi talebinde bulunmamama rağmen 50 TL kredi teklif ücreti kesintisi ile karşılaştım.Aynı döneme ait dört defa 60 TL yani 240 TL hesap işletim ücreti bu da yetmezmiş gibi 50 TL kredi teklif ücreti, bankacılık işlemlerinden kesilmedik ücret kalmadı. Havaleye ayrı ücret, eft’ye ayrı ücret, bankamatikten hesap hareketlerini yazdırmak (bazı bankalarda bakmak ) ayrı ücret, sms ile bilgilendirmek ayrı ücret vb. müşterinin hesap hareketlerine yani işletimine dair her şey ücretli o halde hesap işletim ücreti dediğiniz kesintinin tam olarak ne olduğunu açıklayın da herkes öğrensin. Kredi teklif ücreti ile ilgili dekontu görmek istediğimde ise ‘Dekont bulunamadı’ cevabını aldım. Unutmadan açıklamışken kredi teklif ücretinin de ne olduğunu açıklayın da onu da öğrenelim.”

KREDİ TEKLİF BEDELİ

“Banka hesabımdan 150 TL tutarında ‘kredi teklif bedeli’ açıklamalı masraf alınmıştır. Herhangi bir kredi teklifi istemediğim, almadığım ve kullanmadım. Banka ile görüşmemde yetkili, tarafıma en son kredi teklifinin 2006 senesinde yapıldığını belirtti. İtirazım sonucunda belirtilen hizmet karşılığı bazı kişilerden 250 TL bile alındığını açıkladı. Tekrar söylüyorum, kendilerinin de söylediği gibi, herhangi bir tarihte bankadan kredi teklifi almadım, istemedim ve kullanmadım. Alınan bedel haksız kazançtır. Bedelin iadesini istiyorum.”