BIST 10.471
DOLAR 32,58
EURO 35,00
ALTIN 2.443,52
HABER /  EKONOMİ

Bankacılıkta şeffaflık devrimi

BDDK Finansal Türkiye Haritası'nı oluşturdu. İller bazında ve Türkiye çapında tüm bankacılık verilerine ulaşılabilecek.

Abone ol

BDDK Başkanı Bilgin, sektöre ilişkin tüm verilerin yer aldığı “Finansal Türkiye Haritası”nı (FİNTÜRK) oluşturduklarını; bunun şeffaflık açısından bir devrim olduğunu söyledi.

Reuters’ın sorularını yanıtlayan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, haritadan, iller bazında ve Türkiye çapında kredi, mevduat, takipteki krediler, canlı krediler, kurumsal ya da tüketici kredileri, kredi kartları, gayri nakdi krediler, şubeler, şube başına personel, mevduat, mevduatın krediye dönüşüm oranı gibi tüm bankacılık verilerine ulaşılabileceğini söyledi.

Bilgin, “Tematik bir harita; hem rakamsal hem görsel veriler yer alıyor. Bütün verileri altı ayda bir yenileyeceğiz” dedi. Şu ana kadar Türkiye’de bu konuda yapılmış böyle bir çalışma olmadığına işaret eden Bilgin, şunları söyledi: “Tamamen BDDK elemanlarının yaptığı bir çalışma. Bir özelliği de bunların halka açıklanan bilgiler olması, ama TÜİK’den, Merkez Bankası ve kendi veri tabanımızdan bunları bir araya getiren bir program yaptık.

Bankaların il bazında verilerini de görebileceksiniz. Bu açıdan finansal sektörün Türkiye’ye dağılımı ve Türkiye çapında rakamsal gösterim anlamında şu ana kadar yapılmış en iyi çalışma. Bu çalışma akademisyenlerden, bankacılara kadar toplumun tüm kesimini ilgilendiriyor.

Üzerinde ciltlerce değerlendirmeler yapılacak çalışma. Bazı konularda, buradan çıkacak yorumlara başka yorumlara eklendiğinde resim daha net görülebilir. Bankaların yurtdışı bilgileri de var.”

Bilgin, haritanın sektöre gerek bankaların tek tek yurtiçindeki gerek Türkiye genelinde ve banka grupları halinde muhtelif kalemlerindeki dağılımını göstermesi açısından önemli katkı sağlayacağına işaret ederek, “Şeffaflık anlamında bence bir devrim. Şeffaflık alanında şu ana kadar yapılmış en önemli çalışmalardan biri” değerlendirmesini yaptı.

Haritada, banka bazında illere göre krediler, mevduat, bireysel krediler, sektörel krediler, şubeler, nüfusa göre dağılım ve illere göre oranlar yer alıyor. Haritaya, bugünden itibaren BDDK’nın www.bddk.org.tr adresinden ulaşılabilecek.