BIST 10.183
DOLAR 32,21
EURO 35,11
ALTIN 2.472,68

Banka batarsa ...

Küük tasarruflarla büyük getiri ...

 

Özlem Hanım, 20 yaşındayım ve bireysel emeklilik düşünüyorum fakat aklıma takılan bazı sorular var; ‘10 yıldan önce ya da  sonra paramı geri almak istersem ne kadar kaybım olur, 56 yaşında emekli olduktan sonra maaş mı, toplu para mı verilecek, ben ölürsem para kime kalacak, banka batarsa ne olur?’ Bu konularda bilgi verirseniz sevinirim.

Sevgiler, Murat

 

Sevgili Murat,

Muthiş Getiri: Emekliliğin için 20 yaşında birikime başlarsan, her ay 100 TL biriktirsen, sen 56 yaşına gelince bu sistemde 220,000 TL civarında paran birikmiş oluyor.  

Biresel Emeklilik Sistemi: Uzun dönemli, adı üstünde emeklilik için, para biriktirme mekanizması. Sen küçük tasarruflarla her ay para yatırıyorsun, uzmanlar paranı yönetiyor, paranı 56 yaşında, getirisiyle beraber,  ister maaş olarak ister toplu para olarak geri alıyorsun.

Birikimini önce çekersen: Şayet bu paraya ‘ihtiyacım oldu’ der ve 56 yaşından önce çekersen cezası var. 10 yıla kadar yüzde 15, 10 yıldan sonra yüzde 10, 56 yaşındada yüzde 3.75 hem anaparandan, hem getiriden bir stopaj kesintisi var. Yani parayı önce çekersen, yerde boşuna para bırakmış oluyorsun.

Sana birşey olursa: Para sözleşmede belirlediğin lehdara kalıyor, lehdar belirtmediysen birinci dereceden akrabana kalır.

Banka batarsa: Bu sistemde bütün birikimlerimiz Takasbank; menkul kıymetlerin takası / saklaması ile görevlendirilmiş devlet güvencesinde olan ayrı özel bir bankada saklanıyor. Bankan batsa da, dünya yıkılsa da parana hiçbir şey olmaz. 

okumanı tavsiye ederim.

 Sağlık, sevgi ve para ile kalın