BIST 10.740
DOLAR 32,22
EURO 35,01
ALTIN 2.511,21
HABER /  DÜNYA

Ban Suriye'deki katliama sert çıktı

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Suriye'deki son katliamasert çıktı.

Abone ol
Genel Sekreter Ban Ki-mun, Kubeyr köyünde 80'den fazla insanın öldürülmesini barbarlık olarak nitelerken, Esed rejiminin de tüm meşrutiyetini kaybettiğini söyledi.Genel Kurul oturumunda Beşşar Esed için en ilginç benzetme ise Libya büyükelçisi'nden geldi ve Esed'in yaptıklarını ''Kaddafi Sendromu'' diye niteledi.

BM Genel Kurulu'nun Suriye toplantısında konuşan Genel Sekreter Ban, Kubeyr köyünde yeni bir katliamın yapıldığı yönünde bilgi aldıklarını, son katliam sebebiyle şoke olduklarını belirtti. Kubeyr köyünde sivillerin yakın plandan öldürüldüğünü, bıçaklandığını, hatta daha sonra yakıldıkları yönünde bilgiler aldıklarını kaydeden Ban, ''Bu barbarca suçu şiddetle kınıyoruz.'' dedi.
 
Olay yerine giden BM Gözlemcileri Misyonu (UNSMIS) personeline de ateş açıldığını ifade eden Ban Ki-mun, "BM gözlemcilerinin güvenliği için her şey yapılmalı, Suriye hükümeti Annan planı çerçevesinde tüm yükümlülüklerini yerine getirmeli." diye konuştu.
 
Genel Kurul'daki Suriye toplantısında konuşan Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Ertuğrul Apakan da, Türk devletinin Arap Birliği'nin girişimlerini desteklediğini hatırlattı. Suriye'de masum insanların katledilmeye devam edildiğini; insan hakları ve uluslararası hukukun ise çiğnendiğine işaret eden Apakan, uluslararası toplumun bir görevinin de insanlığa karşı suç işleyenleri adalete teslim etmek olduğunu söyledi. Apakan, Suriye'de binlerce insanın yerlerinden edildiğini ve ülkede acilen insani yardıma ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.
 
Türkiye'nin hem Suriye halkı hem de uluslararası toplum ile işbirliğini sürdüreceğini belirten Apakan, krizin bir an önce çözülüp ülkede demokratik değerlerin gelişmesini arzu ettiklerini söyledi.
 
Genel Kurul'da konuşma yapanlar arasında Libya'nın BM Daimi Temsilcisi Mahmud Cebrail'in bezetmesi ilgi çekti. Cebrail, Beşşar Esed'in yaptıklarını ''Kaddafi Sendromu'' olarak niteledi. Bir ilginç benzetmede Katar'ın BM Daimi Temsilci Yardımcısı Şeyh Alya Ahmed Bin Seyf el Sani'den geldi. Esed'i ''ölüm makinası'' olarak niteleyen Sani, ülkede soykırımın yapıldığını savundu.
 
Bu arada Genel Kurul'da oturumu baştan beri takip eden Ban Ki-mun'un, İran'ın BM Daimi Temsilcisi Muhammed Hazai konuşmaya başladığı sırada salonu terk ettiği görüldü.