BIST 9.717
DOLAR 32,48
EURO 34,94
ALTIN 2.435,57
HABER /  GÜNCEL

Balyoz son dakika kararıyla tüm sanıklar...

Balyoz davasında son dakika kararıyla tüm sanıkların beraatine karar verildi.

Abone ol

Balyoz davasında son dakika kararı geldi; savcının mütalaasında 62 sanığın beraatini istemesinin ardından, mahkeme tüm sanıkların beraatine karar verdi.

Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi, Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nce haklarındaki mahkumiyet kararı bozulan 62 kişininin yeniden yargılandığı ''Balyoz Planı'' davasında, mahkeme tüm sanıkların beraatine karar verdi.

SAVCI MÜTALAASINI AÇIKLADI

Balyoz Davası'nda aldıkları mahkumiyet kararları Yargıtay tarafından bozulan 62 sanığın yargılandığı davada mütalaasını açıklayan savcı, HAVELSAN görevlisi Ömer Faruk Yarman, emekli amiral Levent Görgeç, emekli Tuğgeneral Levent Ersöz'ün de aralarında bulunduğu 62 sanığın tamamı için beraat istedi.

Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin "Balyoz Planı" davasında haklarındaki mahkumiyet kararlarını bozmasının ardından 62 kişinin yargılandığı davada, Cumhuriyet Savcısı Ramazan Öksüz, tüm sanıkların beraatini istedi.

AVUKATLAR DA DURUŞMAYA KATILDI

Anadolu 4. Ağır ceza Mahkemesince, sanık sayısının fazla olması nedeniyle Anadolu Adalet Sarayı'ndaki Şehit Hakan Kılıç Konferans Salonu'nda görülen duruşmaya, tutuksuz 40 sanık ve avukatları katıldı.

Sanık yoklaması yapılan duruşmada, önceki celselerde Yargıtay'ın bozma ilamına karşı beyanları alınmayan sanıkların beyanları alındı.

Mahkeme Heyeti Başkanı Özlem Karaçam, dijital verilere ilişkin hazırlanan bilirkişi raporunun mahkemeye sunulduğunu tutanağa geçirdi.

Duruşmada, daha sonra sanıkların bilirkişi raporuna karşı beyanları soruldu. Hazır olan tüm sanıklar bilirkişi raporlarına itirazları olmadığını söyledi.

SAVCININ BEYANI

Bu arada Yargıtay'ın bozma ilamına karşı bir beyanının olacağını belirten Cumhuriyet Savcısı Ramazan Öksüz, alınan bilirkişi raporunun yeni delil mahiyetinde olduğunu hatırlatarak, ''Mahkemenin bozmaya uyduğunda 'uymadan sonraki serbestlik ilkesi' gereğince dosyaya giren yeni delilleri de değerlendirerek, Yargıtay bozma ilamına bağlı kalmaksızın 'cezayı aleyhe değiştirmeme yasağına' bağlı kalarak başka bir hüküm kurabilecek kanaatinde olduğundan Yargıtay bozma ilamına uyulması talep olunur'' dedi.

Mahkeme Başkanı Karaçam da bozma ilamına uyulması veya direnme kararı verilmesi gerekmekteyse de Anayasa Mahkemesi'nin ihlal kararı uyarınca işlem yapılmasının hukuka yeni giren bir kavram olduğunu belirtti.

Karaçam, bu konuda CMK'da düzenleme bulunmadığından Yargıtay bozma ilamına uyulması halinde Anayasa Mahkemesi'nin ihlal kararı doğrultusunda değerlendirme yapma imkanı ortadan kalkacağından Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin bozma ilamına uyulması konusunda karar verilmesine yer olmadığına oy birliği ile mütalaaya aykırı olarak karar verildiğini dile getirdi.

İŞTE SAVCININ MÜTALASIDNAKİ DETAYLAR

Duruşmada esas hakkındaki mütalaasını sunan Cumhuriyet Savcısı Ramazan Öksüz, suça konu dijital verilerin veri bütünlüğünün bozulduğunu ve sanıklar ile dijital veriler arasında illiyet bağı kurulmasının mümkün olmadığını belirtti.

Bu nedenle dijital delillerin, "delil vasfının bulunmadığı" kanaatine varıldığını aktaran Öksüz, bu deliller dışında dosya kapsamında sanıkların üzerilerine atılı suçu işlediklerine dair her türlü şüpheden uzak, kesin ve mahkumiyetlerine yeterli delil bulunmadığı gerekçesiyle 62 sanığın beraatini talep etti.

Duruşma, esas hakkındaki mütalaaya ilişkin beyanları alınan sanıklara son sözleri soruldu. ArdındanMahkeme heyeti karar vermek üzere duruşmaya ara verdi.

GEÇTİĞİMİZ HAFTA 236 SANIK BERAAT ETMİŞTİ

Yeniden yargılamanın yapıldığı Balyoz'da 236 sanık geçtiğimiz hafta beraat etmişti. Mütalaasını açıklayan Savcı Ramazan Öksüz, sahte delillerle ilgili suç duyurusunda bulunulmasını istemişti.

DAVANIN GEÇMİŞİ

"Balyoz", 2003'ün Mart ayında 1. Ordu Komutanlığı'nda dönemin hükümetini devirmek için hazırlandığı iddia edilen askeri darbe planıydı. Planla ilgili 20 Ocak 2010'da Taraf gazetesinde haber yayımlanmasıyla soruşturma süreci başlamış, 361 sanıktan 237'si hakkında mahkûmiyet kararı verilmişti. Ancak Anayasa Mahkemesi'nin 'hak ihlali'ne hükmetmesiyle tüm tutuklular tahliye edilmişti. Dava Yargıtay'ın da bozma kararının ardından, İstanbul'daki Anadolu Adalet Sarayı 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yeniden görülmeye başlanmıştı.