BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Balyoz davasında karar bekleniyor

Aralarında üst düzey komutanların da bulunduğu 250'si tutuklu 365 sanığın yargılandığı ve kamuoyunda 'Balyoz davası' olarak bilinen Balyoz Güvenlik Harekat Planı davasında kararın açıklanması gecikti.

Abone ol

Aralarında üst düzey komutanların da bulunduğu 250'si tutuklu 365 sanığın yargılandığı ve kamuoyunda 'Balyoz davası' olarak bilinen Balyoz Güvenlik Harekat Planı davasında kararın bugün açıklanması gecikti.

Balyoz davası, komutanların yargılandığı davalar arasında, Ergenekon'dan sonra en önemli dava olarak biliniyor.

Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi’nin yanında bulunan büyük salonda bugün yapılan duruşmaya, Orgeneral Bilgin Balanlı, emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, emekli Oramiral Özden Örnek, MHP milletvekili emekli Korgeneral Engin Alan ve emekli orgeneral Ergin Saygun'un da aralarında bulunduğu 248 tutuklu sanık katıldı.

Tutuklu sanıklar emekli Orgeneral Ergin Saygun, Albay Hakan Mehmet Köktürk ile 'Ergenekon davası'nda tutuklu yargılanan, bu davanın tutuksuz sanığı emekli Tuğgeneral Levent Ersöz ise duruşmaya katılmadı.

12 tutuksuz sanık ve 9 sanık avukatının da katıldığı karar duruşmasını izleyenler arasında CHP milletvekilleri Ali Özgündüz, Erkut Gündoğan ve MHP milletvekilleri Ruhsar Demirel ve Bülent Veren de vardı.

Son savunmalar

Davada karar, sanık sayısının fazlalığından dolayı bugüne ertelenmişti.

Dün yapılan duruşmada Mahkeme Başkanı Ömer Diken, "7 saat kadar üzerinde çalışmamıza rağmen hükmü tamamlayamadık, tam bir neticeye ulaşamadık. Malum sanık sayısı fazla... Hükmü açıklamak için duruşmayı yarın saat 14.00'e bırakıyoruz" demişti.

Dünkü duruşmaya katılmayan 4 tutuksuz sanığın son sözleri alındıktan sonra, mahkeme heyeti karar için duruşmaya bir süre ara verdi.

Özgür Ecevit Taşçı, dünkü duruşmada avukatının kendi adına son sözü söylediğini belirtti.

Berna Dönmez, Abdulkadir Eryılmaz, Erdem Ülgen ise "suçsuzum, beraatimi istiyorum" dedi.

Bazı sanık avukatları, Cumhuriyet Savcıları Savaş Kırbaş ve Hüseyin Kaplan’ın 920 sayfalık mütalaayı, dosyada bulunan delillerin değerlendirilmeden, bazı tanıklar dinlenmeden mahkemeye sunmasını protesto ederek duruşmalara katılmadı.

Nasıl başladı?

21 Aralık 2010'da başlayan Balyoz davasında 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) İstanbul Milletvekili emekli Korgeneral Engin Alan, emekli Orgeneral Ergin Saygun ve Orgeneral Bilgin Balanlı'nın da aralarında bulunduğu 250'si tutuklu 365 sanık bulunuyordu.

Sanıklar, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ni cebir ve şiddet kullanarak ortadan kaldırmaya teşebbüs ettikleri iddiasıyla yargılandı.

Balyoz davası, Taraf gazetesinin 20 Ocak 2010 tarihli haberinde açıkladığı 2003 tarihli "Balyoz Harekât Planı" başlıklı belgelerle gündeme gelmişti.

Taraf gazetesi muhabiri Mehmet Baransu'nun, elindeki beş bin sayfalık belgeleri İstanbul adliyesine teslim etmesiyle birlikte İstanbul savcılığı belgeler ile ilgili soruşturma başlattı.

Başlatılan soruşturma sonucunda, Çetin Doğan'ın da aralarında bulunduğu 194 kişi hakkında açılan dava, Eskişehir'de ele geçirilen belgelerle ilgili Orgeneral Bilgin Balanlı'nın da aralarında olduğu 28 sanık hakkında açılan dava ve son olarak Gölcük Donanma Komutanlığı'nda ele geçirildiği iddia edilen Balyoz belgeleri ile ilgili olarak aralarında Korgeneral Korcan Pulatsü'nün de bulunduğu 143 asker hakkında açılan üç ayrı dava birleştirilmişti.