BIST 10.083
DOLAR 32,37
EURO 34,78
ALTIN 2.439,64
HABER /  DÜNYA

Balyoz Çin seddini aştı

Türkiye'nin gündemini sarsan Balyoz darbe planı Çin basınında da geniş yer buldu.

Abone ol

Çin basını, Türkiye tarihinde ilk olarak nitelenen ve birçok generalin gözaltına alınması haberlerini okuyucularına detaylarıyla duyurdu.

Haberlerde, mevcut hükümeti devirme planının adının "Balyoz" olduğu, 2002-2003 yılları arasında hazırlanan söz konusu planın Ocak ayında deşifre edildiği belirtildi.

Türkiye'nin üst düzey askeri yetkililerinin gözaltına alınmasının, Türkiye'nin demokratik sürecinde önemli bir kilometre taşı olduğu yorumlarına yer verilen haberlerde, ayrıca Türkiye'de daha önce dört kez hükümetlerin asker tarafından devrildiği ve bu konuda hiç kimsenin yargılanmadığına dikkat çekildi.

İspanya'ya resmi ziyarette bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Balyoz darbe planı' ile ilgili göz altılarına ilişkin açıklamasına da yer veren Çin basını, yaklaşık 50 kişinin gözaltına alındığını belirtti. Haberlerde, bu kişiler arasında eski Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İbrahim Fırtına ve Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek'in yanı sıra 5 tane emekli komutan ve 7 tane muvazzaf subayın olduğu kaydedildi.

Tutuklamanın sabahın erken saatlerinde eş zamanlı dokuz farklı şehirde yapıldığı, gözaltına alınanlarının İstanbul Terörle Mücadele Şubesi polisleri tarafından sorguya alındıkları ifade edildi. Yabancı basına dayandırılan haberlerde, bu planın ilk önce bağımsız bir Türk gazetesi tarafından ortaya çıkarıldığı ve Türkiye tarihindeki ortaya çıkarılmış en kapsamlı darbe planı olduğu vurgulandı. Haberlerde darbe planının 5 binden fazla yazılı belge, 48 saatlik ses kaydı, disket ve CD'lerden oluştuğunu bilgisine de yer verildi.

Darbe planının, Yunanistan ile sınır sorunu çıkarılması, bir Türk jet uçağının düşürülmesi, Türk halkının kışkırtılması, iki büyük camide bombalı saldırıda bulunulması gibi kanlı olayları kapsadığına işaret edilen haberlerde, "Balyoz" planının diğer darbe planları ile aynı olduğuna işaret edildi.

Darbenin hedefinin ülkeyi karıştırmak, ülke insanının hükümete karşı olan güvenini sarsmak ve hükümeti devirip, devleti ordunun tekeli altına almak olduğu dile getirildi.